ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ - ΠΟΣΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ;

 

    

 

 

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΤΗΡΙ


Το θέμα των αναψυκτικών είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας.

 Άσχετα εάν είμαστε 20 ή 80 ετών, τα ποτά αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

 Κάθε χρόνο η βιομηχανία αναψυκτικών ξοδεύει χιλιάδες ευρώ για να τα προωθήσει και να κάνει τον κόσμο να τα καταναλώσει. 

Προκειμένου να πείσει τους ανθρώπους να τα αγοράσει, τα παρουσιάζει στις διαφημίσεις ότι κάνουν την ζωή πολύ ευχάριστη και ωραία, με αποτέλεσμα να έχουν  γίνει αποδεκτά σε πολλές δραστηριότητες της ζωής μας.

Μικροί και μεγάλοι πιστεύουν ότι τα αναψυκτικά είναι απολαυστικά και ακίνδυνα, λίγοι όμως είναι αυτοί που υποψιάζονται ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και βλάβες στην υγεία τους.

Όμως τι είναι τα αναψυκτικά; Από τι φτιάχνονται; Ποιοι είναι οι λόγοι που τα καταναλώνουμε; Κάνει να τα πίνουμε;

Αναψυκτικά είναι όλα τα τεχνητά ροφήματα τα οποία δεν περιέχουν καθόλου αλκοόλ.Είναι οι γκαζόζες, οι λεμονάδες, οι πορτοκαλάδες με ή χωρίς ανθρακικό, οι χυμοί του εμπορίου, τα παγωμένα τσάγια, τα ενεργειακά ποτά κ.ά.

Φτιάχνονται από  συνθετικά χρώματα για να βελτιώσουν την εμφάνιση των προϊόντων και να τα καταστήσουν ελκυστικά, συντηρητικά για να τα κρατήσουν χρόνια στα πλαστικά μπουκάλια, τεχνητά αρώματα για να προσδώσουν χημικά τη μυρωδιά του φρούτου, νερό, ζάχαρη, ανθρακικό οξύ, βενζοϊκό νάτριο   κ.ά.

 Σε γενικές γραμμές, όλα τα αναψυκτικά είναι φτιαγμένα από σκέτο χρωματισμένο νερό, μαζί με μπόλικες  χημικές ουσίες. 

 Επιπλέον περιέχουν  τεράστια ποσότητα ζάχαρης που είναι επικίνδυνη για την υγεία, ή συνθετικά γλυκαντικά που είναι πιο βλαβερά από τη ζάχαρη.

 Η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών οφείλεται κυρίως στην επιθυμία των ανθρώπων να τρώνε τροφές οι οποίες είναι αλατισμένες, πικάντικες, γεμάτες χημικά πρόσθετα που διεγείρουν την όρεξη όπως είναι οι πίτσες, τα σουβλάκια, τα αλατισμένα σνακ, οι τυρόπιτες, τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, τα γλυκά, τα παστά και διάφορες άλλες λιχουδιές. 

Αυτά τα τρόφιμα είναι τόσο συμπυκνωμένα που δημιουργούν μία συνεχόμενη ανικανοποίητη  δίψα. 

Για να σβήσουν τη δίψα τους μικροί και μεγάλοι, στρέφονται στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, γεμάτα χημικά πρόσθετα.

Ωστόσο άδικα πασχίζουν να σβήσουν τη δίψα τους, πίνοντας αναψυκτικά. 

Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν αντί να ξεδιψάσουν, προκαλούν μεγαλύτερη δίψα από πριν με αποτέλεσμα να ωθούν τους ανθρώπους να πίνουν όλο και πιο πολλά αναψυκτικά. 

Το βενζοϊκό νάτριο που μπαίνει για να σκοτώσει τους μύκητες και τα βακτηρίδια, μπορεί να δημιουργήσει αρκετές ευαισθησίες σε πολλούς ανθρώπους.

Το φωσφορικό οξύ στα αναψυκτικά που ενεργεί σαν ενισχυτικό γεύσης, είναι τόσο ισχυρό που καταστρέφει πολύ γρήγορα το σμάλτο των δοντιών ενώ παράλληλα αφαιρεί από τα οστά το ασβέστιο με συνέπεια την οστεοπόρωση.

Η ελληνική τραγωδία είναι ότι παρόλο που τα χωράφια μας παράγουν τόνους από πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια, μένουν στο τέλος απούλητα με αποτέλεσμα να πετιούνται στη χωματερή.

Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες προτιμάμε να πίνουμε τα συνθετικά τοξικά ποτά παρά να στύψουμε δυο πορτοκάλια.

Ένα πορτοκάλι όμως περιέχει βιταμίνες, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, ίνες, λεύκωμα, βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και βέβαια βιταμίνη C και όχι χημικά πρόσθετα, συντηρητικά και συνθετικές βιταμίνες που έχουν τα τεχνητά  προϊόντα.

Εάν θέλετε  χυμό για να τονωθείτε και να νιώσετε χαρούμενοι, φτιάξτε τον  μόνοι σας με λίγα φρέσκα φρούτα. Δεν είναι δύσκολο.


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


  • Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή  Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.

 

  • Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.


  • Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021








Photo by Josephina Kolpachnikof on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΡΙΤΖ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ - ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ - ΑΛΜΥΡΑ ΣΝΑΚ! ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚΣ ΓΕΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ