ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Τα αναψυκτικά ήταν πάντα κάπου εκεί γύρω μου - σε οικογενειακά τραπέζια, σε εκδρομές,, σε παρέες.
Δεν χρειάστηκε ποτέ να σκεφτώ ιδιαίτερα τι περιέχουν, ήταν απλώς κάτι γνώριμο, δροσερό, με εκείνο το χαρακτηριστικό "φσσσ" μόλις ανόιξει το καπάκι.
Αν κάτσεις να το σκεφτείς λίγο παραπάνω, είναι ενδιαφέρον το πώς φτιάχνονται.
Συνήθως έχουν νερό, ζάχαρη ή γλυκαντικά, διοξείδιο του άνθρακα για τη γνωστή ανθράκωση, αρώματα, χρώματα, και μερικά συντηρητικά για να διατηρούνται περισσότερο.
Όλα μελετημένα έτσι ώστε να έχουν πάντα την ίδια γεύση, να είναι "ζωντανά" και ευχάριστα, ακόμα και μετά από μήνες στο ράφι.
Και παρόλο που το αποτέλεσμα μοιάζει απλό, η διαδικασία είναι αρκετά τεχνική.
Κάθε συστατικό έχει έναν ρόλο - άλλος για τη γεύση, άλλος για την εμφάνιση, άλλος για τη διάρκεια ζωής του προιόντος.
Από την άλλη, αν ασχοληθείς λίγο με την καθαρή διατροφή, θα δεις ότι τα αναψυκτικά βρίσκονται κάπως μακριά από αυτό το πλαίσιο.
Εκεί τα πράγματα κινούνται αλλιώς: πιο απλά, με λιγότερα "πρόσθετα", πιο κοντά στην πρώτη ύλη.
Όχι γιατί είναι καλό ή κακό - αλλά επειδή ο καθένας επιλέγει τι ρόλο θέλει να παίζει το φαγητό στη ζωή του.
Και κάπως έτσι, αρχίζεις να βλέπεις τα προιόντα διαφορετικά.
Όχι σαν σωστά ή λάθος, αλλά σαν επιλογές - καθεμιά με τη δική της ιστορία, το δικό της στυλ.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.
. Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, . Εκδόσεις Τζιόλα 2021.
- Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021
Photo by Josephina Kolpachnikof on Unsplash