Ετοιμοι ζωμοί: Τι κρύβουν και γιατί δεν χωράνε σε μια καθαρή διατροφή.



Ένα διάφανο βάζο που περιέχει ζωμό





 Μικρές λεπτομέρειες, μεγάλες αποκαλύψεις

Καθώς άρχισα να προσέχω περισσότερο τι βάζω στο πιάτο μου, παρατήρησα ότι υπάρχουν κάποια προϊόντα που ενώ φαίνονται αθώα, κρύβουν μέσα τους μικρές λεπτομέρειες που συχνά περνούν απαρατήρητες.

Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι οι έτοιμοι ζωμοί. Ξέρεις, εκείνοι που βρίσκεις σε κύβους ή σε σκόνη, στα ράφια του σούπερ μάρκετ, και υπόσχονται να "απογειώσουν" το φαγητό σου.

Κάποτε τους χρησιμοποιούσα κι εγώ, χωρίς δεύτερη σκέψη. Μέχρι που άρχισα να κοιτάζω λίγο καλύτερα τις ετικέτες.


 Τι υπάρχει στ’ αλήθεια μέσα σε έναν κύβο;

Διαβάζοντας προσεκτικά, ανακάλυψα ότι αυτοί οι ζωμοί περιέχουν αρκετά ενισχυτικά γεύσης: γλουταμινικό μονονάτριο, ινοσινικό νάτριο, γουανιλικό νάτριο. Ονόματα που δύσκολα προφέρεις — και ακόμη πιο δύσκολα εξηγείς γιατί υπάρχουν στο φαγητό σου.

Αυτά τα συστατικά δεν είναι αθώα. Είναι χημικά που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο νόστιμο απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα. Και το κάνουν καλά. Ίσως και υπερβολικά καλά.


 Η ψευδαίσθηση της γεύσης

Κάπου εκεί άρχισα να αναρωτιέμαι:
Θέλω πραγματικά να βάζω στο φαγητό μου γεύση που δεν προέρχεται από τα υλικά, αλλά από πρόσθετα;

Το ίδιο ισχύει και για τις αρωματικές ύλες. Πολλές φορές το άρωμα του ζωμού είναι τόσο έντονο που σε ξεγελά. Νομίζεις ότι μυρίζεις πράσο, σέλινο, καρότο. Αλλά τελικά, εκεί μέσα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Μόνο ουσίες που έχουν "συντεθεί" για να μυρίζουν έτσι.

Και τότε κατάλαβα: αν θέλω το φαγητό μου να είναι καθαρό, δεν έχει θέση κάτι που φτιάχτηκε σε εργαστήριο.


 Η στροφή στο απλό

Αυτό ήταν για μένα το σημείο καμπής. Συνειδητοποίησα πως αν πραγματικά επιθυμώ να ακολουθώ μια καθαρή, φυσική διατροφή, πρέπει να επιστρέψω σε πιο απλές επιλογές. Όχι γιατί είναι της μόδας, αλλά γιατί με κάνουν να νιώθω καλά.

Αντί για τους έτοιμους ζωμούς, ξεκίνησα να φτιάχνω δικούς μου: με καρότα, σέλινο, κρεμμύδι, λίγο ελαιόλαδο και μεράκι. Τους αποθηκεύω σε παγοθήκες ή βαζάκια στην κατάψυξη. Ναι, χρειάζεται λίγο χρόνο. Αλλά ξέρω τι έχω φτιάξει. Ξέρω τι βάζω στο πιάτο μου. Και αυτό έχει τεράστια αξία.


 Δεν είναι θέμα συνταγής. Είναι στάση ζωής.

Για μένα, το θέμα δεν είναι απλώς να βρω μια «πιο υγιεινή εκδοχή». Είναι να επιλέγω συνειδητά. Να τρώω τροφή που με στηρίζει. Που με γεμίζει ενέργεια χωρίς να με βαραίνει. Που με κάνει να νιώθω ήρεμη, ελαφριά και δυνατή.

Κάθε φορά που μαγειρεύω με καθαρά, αναγνωρίσιμα υλικά, νιώθω ότι φροντίζω τον εαυτό μου. Δεν είναι τέλειο κάθε πιάτο – αλλά είναι δικό μου. Και ξέρω ότι το έχω διαλέξει εγώ.




 Αν σου είναι δύσκολο να αποχωριστείς τις έτοιμες σάλτσες...

…μην ανησυχείς. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Μπορείς να ξεκινήσεις βήμα-βήμα.

 Δες εδώ μια ιδέα για το πώς να επιλέξεις καλύτερα:





Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υγιεινό πόριτζ χωρίς συντηρητικά - με σταφίδες, μέλι και κανέλα Κευλάνης

Σνακ και καθαρή διατροφή: Ταιριάζουν τελικά;