ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ
Η βιομηχανία τροφίμων συχνά χρησιμοποιεί ορισμένες χημικές ουσίες και πρόσθετα στους κλασικούς έτοιμους ζωμούς. Αυτά περιλαμβάνουν:
· Γλουταμινικό μονονάτριο, ινοσινικό νάτριο
και γουανιλικό νάτριο.
Αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά γεύσης σε πολλά τρόφιμα και
έτοιμα προϊόντα και μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Υπάρχουν
ανησυχίες ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά και στο ήπαρ,
ορμονικές διαταραχές, αλλεργίες και ενδέχεται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του
άσθματος σε ασθματικούς.
· Αρωματικές ύλες.
Οι αρωματικές ύλες χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν γεύση και άρωμα στους ζωμούς.
Ωστόσο, πολλές από αυτές τις ύλες είναι συχνά τεχνητές και μπορεί να περιέχουν
χημικές ενώσεις που δεν είναι πάντα αθώες για την κατανάλωση.
Είναι
πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε και να φροντίζουμε την επιλογή
τροφίμων που δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
- Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.