ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες, διαπιστώνει κανείς ότι αυτοί οι ζωμοί περιέχουν συχνά συστατικά όπως γλουταμινικό μονονάτριο, ινοσινικό νάτριο, και γουανιλικό νάτριο.
Πρόκειται για ενισχυτικά γεύσης που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο νόστιμο, πιο γεμάτο.
Είναι ακριβώς αυτές οι λεπτομέρειες που με έκαναν να αναρωτηθώ: θέλω πραγματικά να γεμίζω το ντουλάπι μου με προιόντα που στηρίζονται σε τεχνητή ενίσχυση της γεύσης;
Και έπειτα είναι και οι αρωματικές ύλες. Σκοπός τους είναι να δώσουν άρωμα και χαρακτήρα στον ζωμό - πολλές φορές, όμως, αυτές οι ύλες δεν έχουν καμία σχέση με την απλότητα της φύσης.
Είναι τεχνητές, και μοιάζουν περισσότερο με εργαστηριακή κατασκευή παρά με κάτι που θα έφτιαχνε κάποιος στην κουζίνα του.
Αυτό ήταν και το σημείο καμπής για εμένα. Κατάλαβα πως, αν θέλω η διατροφή μου να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρή και αυθεντική, χρειάζεται να επιστρέψω σε πιο απλές, φυσικές επιλογές.
Αντί για έτοιμους ζωμούς, προτιμώ να φτιάχνω δικούς μου, με λίγα υλικά - λαχανικά, μυρωδικά, λίγο ελαιόλαδο, χρόνο και αγάπη.
Τελικά, δεν είναι θέμα μόνο συνταγής. Είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Να επιλέγεις το αληθινό, το απλό, το φυσικό. Να ξέρεις τι υπάρχει μέσα σε αυτό που τρως - και γιατί το διάλεξες.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
- Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.