ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ - ΜΟΝΟ ΜΕ 2 ΥΛΙΚΑ

 

Ένα βάζο με μαρμελάδα δαμάσκηνο




Σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη

Εάν θέλεις να αποφύγεις τις τεχνητές χρωστικές και τη ζάχαρη που περιέχουν οι μαρμελάδες του εμπορίου, υπάρχει ένας απλός και νόστιμος τρόπος: φτιάξε τη δική σου μαρμελάδα στο σπίτι!

Η μαρμελάδα που σου προτείνω είναι 100% σπιτική. Δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, συντηρητικά ή χρωστικές.

Είναι αγνή, φυσική και φτιαγμένη μόνο με δύο υλικά. Ναι, μόνο δύο!

Θα χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα οποία δεν είναι μόνο γλυκά και νόστιμα, αλλά και πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Δεν είναι τυχαίο που θεωρούνται ιδανική τροφή για το έντερο και τη γενική ευεξία.

Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και καθυστερούν τη φυσική γήρανση του οργανισμού. Είναι μια μικρή δόση φροντίδας σε κάθε κουταλιά.

Η βιταμίνη Κ, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το κάλιο συμβάλλουν στην υγεία των οστών, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν σημαντικά στη λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.

Μπορεί να είναι γλυκιά, αλλά αυτή η μαρμελάδα δεν έχει τίποτα "ψεύτικο". Είναι μια υγιεινή απόλαυση, ακόμα και για όσους προσέχουν πολύ τη διατροφή τους.


Τι θα χρειαστείς:

  • 1 κούπα αποξηραμένα δαμάσκηνα

  • 1 κούπα νερό


Πώς θα τη φτιάξεις:

Βάλε τα δαμάσκηνα και το νερό σε μία μικρή κατσαρόλα και άφησέ τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Θέλεις να μαλακώσουν, όχι να εξατμιστεί τελείως το νερό.

Στη συνέχεια, ρίξε τα βρασμένα δαμάσκηνα (μαζί με το νερό τους) στο μπλέντερ και χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός. Αν προτιμάς πιο "χυλωμένη" υφή, μπορείς να τα χτυπήσεις λιγότερο.

Μετά βάλε τη μαρμελάδα σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο και άφησέ την να κρυώσει με το καπάκι ανοιχτό. Μόλις κρυώσει εντελώς, είναι έτοιμη για να την απολαύσεις!


Πώς να την απολαύσεις

Φύλαξέ την στο ψυγείο και κατανάλωσέ την μέσα σε λίγες μέρες — είναι ιδανική για πρωινό, πάνω σε φρυγανιά, σε ψωμί με φυστικοβούτυρο, ή ακόμα και μέσα σε γιαούρτι ή πόριτζ.

Αν θέλεις μια πιο “ζεστή” αίσθηση, μπορείς να τη ζεστάνεις ελαφρώς πριν τη σερβίρεις. Ταιριάζει υπέροχα και με κανέλα, ή λίγα ψιλοκομμένα καρύδια από πάνω.




Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Jean Carper, Σταμάτα να γερνάς!, Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, Αθήνα 2005.

  • Grant Doris, Συνδυασμοί Των Τροφών, Εκδόσεις Διόπτρα, Δεκέμβριος 2013.


Photo by Yulia Khlebnikova on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;