ΣΠΙΤΙΚΟ Η ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ; ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΟΤΑΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ ΕΣΥ
Γιατί το σπιτικό φαγητό αξίζει – και όχι μόνο για τη γεύση
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιορισμένη γνώση για το φαγητό.
Συνήθως εστιάζουν στο τι τους αρέσει να τρώνε. Όμως το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από γεύση – είναι το μέσο με το οποίο δίνουμε ενέργεια και φροντίδα στο σώμα. Κουβαλάει μνήμες, συνήθειες, επιλογές.
Παρόλα αυτά, οι διατροφικές μας συνήθειες δεν αντικατοπτρίζουν πάντα αυτή τη συνειδητότητα.
Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα έτοιμα γεύματα ψυγείου ή κατάψυξης, πιστεύοντας ότι είναι το ίδιο με το σπιτικό.
Όμως αυτά τα προϊόντα συνήθως περιέχουν συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης και διάφορες τεχνητές προσθήκες που κάνουν τη γεύση πιο έντονη ή την υφή πιο σταθερή.
Συχνά έχουν και αρκετή ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά που δεν προέρχονται πάντα από φυσικές πρώτες ύλες. Μπορεί να περιέχουν και υλικά που δεν αναγνωρίζουμε ή που δύσκολα προφέρουμε — και όμως τα τρώμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Τι αποφεύγω στο έτοιμο φαγητό
Όσο περισσότερο διαβάζω τις ετικέτες, τόσο πιο προσεκτική γίνομαι με όσα επιλέγω. Πολλά από τα έτοιμα γεύματα περιέχουν:
-
Σταθεροποιητές (για να μη "χαλάει" η υφή)
-
Υδρογονωμένα λιπαρά ή φτηνά έλαια
-
Ζάχαρη ή γλυκαντικά σε απροσδόκητα φαγητά
-
Ενισχυτικά γεύσης, όπως το E621 (MSG)
-
Πολύ αλάτι, που ξεπερνά το ημερήσιο όριο σε μία μερίδα
Το σπιτικό φαγητό ξεχωρίζει
Το σπιτικό φαγητό, από την άλλη, είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Ξέρεις ακριβώς τι βάζεις στην κατσαρόλα: φρέσκα και απλά υλικά, χωρίς επιπλέον πρόσθετα. Είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία της καθαρής διατροφής – με πιο αληθινές γεύσεις και απλές διαδικασίες.
Ακόμα και τα λιπαρά του είναι επιλεγμένα: ελαιόλαδο που έχεις διαλέξει εσύ, κι όχι έτοιμα μείγματα. Όσον αφορά τα λιπαρά, και σε αυτόν τον τομέα υπερέχει το σπιτικό φαγητό. Τα λιπαρά του προέρχονται από το λάδι που χρησιμοποιούμε και όχι από μαργαρίνες ή βιομηχανικά έλαια.
Ξεκινάς από τα απλά
Δεν είναι πάντα εύκολο να μαγειρεύεις, το ξέρω. Αλλά κάθε φορά που το κάνεις, ξέρεις πως το πιάτο σου το έχεις φτιάξει εσύ – και αυτό έχει τη δική του αξία.
Αν δεν έχεις χρόνο, δεν πειράζει. Ξεκίνα με τα βασικά:
Ένα ταψί λαχανικά, λίγες φακές, ρύζι με κοτόπουλο, μια ομελέτα. Σιγά σιγά, χτίζεις ρουτίνα.
Και εκεί, κάπου ανάμεσα στην απλότητα, κρύβεται και η φροντίδα.
"Ο έτοιμοι ζωμοί κρύβουν πολλά περισσότερα από "γεύση έχω γράψει αναλυτικά εδώ" https://www.evisnutritiontips.gr/2023/11/blog-post_5.html
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ζαμπετάκης Ιωάννης, Διατροφική Αξία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.
Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
Photo by Cristiano Pinto on Unsplash