ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚΣ ΓΕΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ
Δυστυχώς
στη σύγχρονη εποχή, σπάνια βλέπουμε άτομα που απολαμβάνουν την τροφή τους χωρίς πολλά πρόσθετα όπως καρυκεύματα, ζωμούς
, σάλτσες και πικάντικα ντρέσινγκς, τα οποία δεν είναι φυσικά συστατικά της τροφής.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι απολαμβάνουν τους ερεθισμούς που δίνουν
αυτά τα πρόσθετα παρά την ίδια την τροφή, κάτι που μπορεί να είναι βλαβερό για
την υγεία.
Τα
συνηθισμένα πρόσθετα σε σάλτσες και ντρέσινγκς του εμπορίου περιλαμβάνουν:
1. Διάφορα
συντηρητικά για να παρατείνουν την διάρκεια των προϊόντων.
2. Χρωστικές
ουσίες για να κάνουν το χρώμα των τροφίμων ελκυστικό. Οι χρωστικές αυτές
προέρχονται από φυσικές ή συνθετικές πηγές.
3. Ενισχυτικά
γεύσης και αρωματικές ουσίες. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται από την
βιομηχανία τροφίμων για να βελτιώσουν, να τροποποιήσουν και να ενισχύσουν τη γεύση και το άρωμα των προϊόντων της.
4. Γλυκαντικά
για να προσθέσουν επιπλέον γεύση και γλυκύτητα στα τρόφιμα αυτά.
Είναι
σημαντικό να θυμόμαστε ότι η φυσική γεύση των τροφίμων μπορεί να είναι
ιδιαίτερα καλή και εύγεστη και να απολαμβάνουμε την τροφή μας χωρίς την χρήση
των χημικών προσθέτων. Αν θέλουμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας της διατροφής
μας, μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας σάλτσες και ντρέσινκς στο σπίτι,
χρησιμοποιώντας αγνά υλικά. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε την υγεία μας.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.
- Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.
Photo by Natasha Bhogal on Unsplash