Σάλτσες και ντρέσινγκς: στο ράφι φαίνονται νόστιμες - αλλά τι τρως τελικά;

 

Ντάκος γαρνιρισμένος με διάφορα ντρεσινγκς



 Ξεχνώντας την απλότητα της τροφής

Στη σύγχρονη καθημερινότητα, είναι πλέον σπάνιο να βλέπει κανείς ανθρώπους να απολαμβάνουν πραγματικά την ίδια την τροφή – έτσι όπως είναι: καθαρή, απλή, ανεπιτήδευτη.

Πολύ συχνά, το πιάτο μας γεμίζει με καρυκεύματα, έτοιμους ζωμούς, σάλτσες και πικάντικα ντρέσινγκ. Δεν είναι ότι όλα αυτά είναι από τη φύση τους “κακά”. Το θέμα είναι πόσο μακριά μας πάνε από την ουσία του φαγητού.



 Απολαμβάνουμε το φαγητό ή το ερέθισμα;

Αυτό που πολλές φορές μας γοητεύει στο φαγητό, δεν είναι η ίδια η τροφή, αλλά οι έντονες γεύσεις που δημιουργούν τα πρόσθετα. Μπαχαρικά που καίνε, σάλτσες που «εκρήγνυνται», γλυκαντικά που μένουν στο στόμα.

Όλα αυτά θολώνουν τη φυσική γεύση. Το κρέας δεν μυρίζει πια κρέας, τα λαχανικά δεν έχουν τη δική τους υφή, το λάδι περνά απαρατήρητο πίσω από αρωματικές ύλες.

Και κάπως έτσι, χάνεται η σύνδεση με το φαγητό μας.




 Τι βρίσκουμε στις έτοιμες σάλτσες και ντρέσινγκς

Αν ρίξεις μια ματιά στις ετικέτες των έτοιμων σαλτσών και ντρέσινγκς του εμπορίου, θα παρατηρήσεις συστατικά που δεν έχουν καμία σχέση με την κουζίνα του σπιτιού:

  1. Συντηρητικά – για να μείνει στο ράφι όσο περισσότερο γίνεται.

  2. Χρωστικές ουσίες – για να μοιάζει πιο λαχταριστό.

  3. Ενισχυτικά γεύσης & αρωματικές ύλες – για να σε πείσει ότι είναι “πιο νόστιμο”.

  4. Γλυκαντικά ή ζάχαρη – ακόμα κι εκεί που δεν θα το περίμενες.

Μέσα σε όλα αυτά, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε πόσο νόστιμη μπορεί να είναι μια ντομάτα με ελαιόλαδο, ένα λεμόνι πάνω σε βραστά λαχανικά ή ένα απλό γιαούρτι με βότανα.



 Η απόλαυση επιστρέφει στο απλό

Το κλειδί δεν είναι να τα κόψουμε όλα απότομα. Είναι να θυμηθούμε τι σημαίνει απλότητα στο πιάτο μας. Να δώσουμε χώρο στο φαγητό να “μιλήσει” από μόνο του.

Στο σπίτι, μπορείς να φτιάξεις πανεύκολες σάλτσες και ντρέσινγκς με απλά υλικά:

  • Ελαιόλαδο,

  • Λεμόνι ή ξύδι,

  • Φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα,

  • Μουστάρδα χωρίς πρόσθετα,

  • Λίγο μέλι ή ταχίνι για πιο γλυκιά γεύση.

Όχι μόνο είναι πιο φυσικά, αλλά φέρνουν και οικειότητα – εκείνη την αίσθηση ότι έχεις εσύ τον έλεγχο και όχι ένα βιομηχανικό μπουκάλι.




 Η αληθινή απόλαυση δεν χρειάζεται εφέ

Ίσως τελικά η πραγματική απόλαυση να κρύβεται σε κάτι πολύ πιο απλό. Σε ένα πιάτο που δεν έχει τίποτα να κρύψει. Που δεν βασίζεται σε πρόσθετα για να πείσει, αλλά στη γεύση του ίδιου του φαγητού.

Και αν κάτι τέτοιο σου φαίνεται βαρετό στην αρχή, δώσ’ του λίγο χρόνο. Πολύ σύντομα, η γεύση του αληθινού θα σε κερδίσει.



Αναρωτιέσαι τι είναι όλα αυτά που γράφουν τα ντρέσινγκς;
Μάθε να διαβάζεις τις ετικέτες σωστά

https://www.evisnutritiontips.gr/2023/08/blog-post_27.html






Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

  • Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή  Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.


  • Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.





Photo by Natasha Bhogal on Unsplash


 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό ή έτοιμο φαγητό; Τι κερδίζεις όταν μαγειρεύεις εσύ

Τι είναι τα τροποποιημένα άμυλα και γιατί υπάρχουν τόσο συχνά.

Καθαρή διατροφή στο σπίτι: Έφτιαξα μόνη μου αραβικές πίτες και δεν το πίστευα