ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚΣ: ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΕΣ- ΑΛΛΑ ΤΙ ΤΡΩΣ ΤΕΛΙΚΑ;

 

ΝΤΑΚΟΣ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ

Στη σύγχρονη καθημερινότητα, είναι πλέον σπάνιο να βλέπει κανείς ανθρώπους να απολαμβάνουν πραγματικά την ίδια την  τροφή -έτσι όπως είναι, καθαρή, απλή, ανεπιτήδευτη. 

Πολύ συχνά, το πιάτο φορτώνεται με καρυκεύματα, έτοιμους ζωμούς, σάλτσες και πικάντικα ντρέσινγκς. 

Όλα αυτά δεν αποτελούν φυσικά συστατικά της τροφής, αλλά πρόσθετα που αλλάζουν τη γεύση της.

Καμιά φορά, μάλιστα, φαίνεται πως αυτό που απολαμβάνουμε δεν είναι τόσο η ίδια η τροφή, όσο οι έντονοι ερεθισμοί που προσφέρουν αυτά τα πρόσθετα.

 Και κάπου εκεί χάνεται η αυθεντική γεύση.

Χάνεται η σύνδεση με το φαγητό μας.

Αν ρίξουμε μια ματιά στις σάλτσες και τα ντρέσινγκς του εμπορίου, θα βρούμε συχνά υλικά όπως:


1. Συντηρητικά που χρησιμοποιούνται  για να παρατείνουν τη διάρκεια του  προιόντος.

2. Χρωστικές ουσίες, φυσικές ή συνθετικές για να κάνουν την εμφάνιση πιο ελκυστική

3. Ενισχυτικά γεύσης και αρωματικές ύλες που σκοπό έχουν να ενισχύσουν ή να κατασκευάσουν αρώματα και γεύσεις.

4. Γλυκαντικά που προσθέτουν γλυκύτητα και πιο εθιστική γεύση

Μέσα σε όλα αυτά, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο νόστιμη μπορεί να είναι  η ίδια η τροφή, όταν είναι καθαρή και σωστά μαγειρεμένη. 

Με λίγη φροντίδα και φαντασία, μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας σάλτσες και ντρέσινγκς στο σπίτι, με απλά, φυσικά υλικά - ελαιόλαδο, λεμόνι, βότανα, μπαχαρικά. 

Όχι μόνο είναι πιο αληθινά, αλλά φέρνουν και μια οικειότητα που λείπει από τις έτοιμεςσ λύσεις.

Ίσως τελικά η αληθινή απόλαυση να βρίσκεται στην απλότητα. Σε ένα πιάτο που δεν έχει τίποτα να κρύψει.



Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

  • Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή  Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.


  • Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.





Photo by Natasha Bhogal on Unsplash


 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;