Καθαρή διατροφή και πρόσθετα
Μια απλή ερώτηση, μια μεγάλη ανακάλυψη
Έμαθα κάποια στιγμή πως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα τρόφιμα που περιέχουν χημικά πρόσθετα είναι υποχρεωμένα να το αναγράφουν στην ετικέτα. Κι αυτό με έκανε να αρχίσω να παρατηρώ λίγο πιο προσεκτικά τι γράφει κάθε συσκευασία που πιάνω στα χέρια μου.
Στην αρχή ήταν μια συνήθεια από περιέργεια. Στη συνέχεια έγινε συνειδητή επιλογή.
Τι βρήκα διαβάζοντας τις ετικέτες
Αν κάτσεις και διαβάσεις τις ετικέτες σε όσα βρίσκεις στο ράφι, θα παρατηρήσεις ότι τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα είναι εκείνα που κουβαλούν τα περισσότερα πρόσθετα.
Και τα πρόσθετα, όπως ανακάλυψα, δεν είναι όλα ίδια. Χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τη λειτουργία τους στο φαγητό:
-
Αντιοξειδωτικά
-
Συντηρητικά
-
Χρωστικές
-
Οξέα – Βάσεις – Άλατα
-
Λευκαντικά
-
Γαλακτωματοποιητές
-
Διογκωτικά
-
Ενισχυτικά γεύσης
-
Διαυγαστικά
-
Ένζυμα
-
Σταθεροποιητές
-
Γλυκαντικές ουσίες
Οι πιο γνωστές κατηγορίες – και γιατί με απασχόλησαν
Ανάμεσα σε όλα αυτά, υπάρχουν μερικά που συναντάς σχεδόν παντού:
-
Χρωστικές (π.χ. για να μοιάζει πιο φρέσκο ή ζωντανό ένα προϊόν)
-
Αντιοξειδωτικά (για να μη χαλάει γρήγορα)
-
Συντηρητικά (για διάρκεια στο ράφι)
-
Γλυκαντικά (ιδιαίτερα σε light προϊόντα)
Δεν λέω ότι είναι όλα “κακά” ή επικίνδυνα. Αλλά όταν μιλάμε για καθαρή διατροφή, αυτά είναι ακριβώς τα συστατικά που δεν έχουν θέση σε έναν ζωντανό οργανισμό αν καταναλώνονται διαρκώς και αλόγιστα.
Ένα μικρό ταξίδι με πολλές λεπτομέρειες
Αποφάσισα να το ψάξω περισσότερο. Όχι με φόβο, αλλά με ενδιαφέρον. Να μάθω τι είναι το κάθε τι, πού χρησιμοποιείται και πώς μπορώ να το αποφεύγω όταν δεν χρειάζεται.
Θα το μοιραστώ σιγά-σιγά, γιατί είναι ένα ταξίδι με πολλές μικρές λεπτομέρειες. Κι αυτές είναι που κάνουν τη διαφορά όταν προσπαθείς να αλλάξεις συνειδητά τον τρόπο που τρέφεσαι.
Θες να δεις ποια συστατικά να αφήνεις πίσω;
Δες εδώ το σχετικό άρθρο: 5 συστατικά που αφήνουμε πίσω
https://www.evisnutritiontips.gr/2025/06/blog-post_10.html
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.
- Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.
Photo by Bee Naturalles on Unsplash