ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ




ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑΑΣΤΙΚΟΣΩΛΗΝΑ


 Έμαθα κάποια στιγμή πως, σύμφωνα με την ευρωπαική νομοθεσία, όλα τα τρόφιμα που περιέχουν χημικά πρόσθετα πρέπει να το γράφουν υποχρεωτικά στην ετικέτα τους. 

Κι έτσι άρχισα να ρίχνω μια πιο προσεκτική ματιά στις συσκευασίες.

Αν κάτσεις και διαβάσεις τις ετικέτες σε όσα βρίσκεις στο ράφι, θα δεις ότι πολλά από τα πρόσθετα εμφανίζονται συχνά στα υπερ- επεξεργασμένα προιόντα. 

Αυτά τα πρόσθετα δεν είναι όλα ίδια. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τον ρόλο που παίζουν στο φαγητό:

·       Αντιοξειδωτικά

·       Συντηρητικά

·       Χρωστικές

·       Οξέα – Βάσεις – Άλατα

·       Λευκαντικά

·       Γαλακτωματοποιητές

·       Διογκωτικά

·       Ενισχυτικά γεύσης

·       Διαυγαστικά

·       Ένζυμα

·       Σταθεροποιητές

·       Γλυκαντικές ουσίες


Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι οι Χρωστικές, τα Αντιοξειδωτικά, τα Συντηρητικά και τα Γλυκαντικά. Είναι αυτές που συναντάς πιο συχνά και που συζητιούνται περισσότερο.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να τις ψάξω λίγο παραπάνω. Να δω τι είναι το κάθε τι , που χρησιμοποιείται και πώς συνδέεται με όλα αυτά που λέμε γύρω από την καθαρή διατροφή. Θα τα μοιραστώ σιγά, σιγά γιατί είναι ένα ταξίδι με πολλές μικρές λεπτομέρειες που αξίζει να παρατηρήσεις. 


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

Εύη Μπέλλου



Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


  • Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.
  • Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.

 


Photo by Bee Naturalles on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;