ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ
Πόριτζ χωρίς ζάχαρη – Ένα γλυκό αλλιώς
Αν μου έλεγε κανείς όταν ήμουν έφηβη ότι θα έφτανε η στιγμή που θα σταματούσα να τρώω παγωτό, κέικ και ένα σωρό άλλα ανθυγιεινά φαγητά με το κιλό, θα του έλεγα ότι είναι τρελός.
Ο τρόπος που τρέφομαι σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την αναισθησία που με χαρακτήριζε στη νεότερη ηλικία μου.
Αν θέλω να φάω γλυκό, δεν θα καταφύγω στα γλυκίσματα του εμπορίου που είναι τίγκα στα χημικά πρόσθετα.
Αντιθέτως, θα φτιάξω κάτι που δεν περιέχει ζάχαρη και συντηρητικά, τεχνητά χρώματα ή αρώματα. Ένα γλυκό πιο καθαρό, πιο ελαφρύ.
Το πόριτζ είναι μια θαυμάσια επιλογή. Είναι μια συνταγή που ανακάλυψα στο διαδίκτυο και κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές. Στην ουσία, είναι ένα χυλό από βρώμη που μπορεί να φτιαχτεί γλυκός ή αλμυρός – και προσαρμόζεται εύκολα στις ανάγκες σου.
Μία εκδοχή που δοκίμασα και μου άρεσε ιδιαίτερα περιλαμβάνει νιφάδες βρώμης, σταφίδες, αμύγδαλα, μέλι και κανέλα.
Επειδή στις σταφίδες του εμπορίου συχνά προσθέτουν φοινικέλαιο ή ηλιέλαιο, καλό είναι να προτιμάτε τις βιολογικές.
Επίσης, η κανέλα πρέπει να είναι Κεϋλάνης, καθώς περιέχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά κουμαρίνης σε σύγκριση με την κανέλα Κάσσια, η οποία προέρχεται κυρίως από την Κίνα και την Ινδονησία.
Η κουμαρίνη είναι μία φυσική ουσία με υπατοτοξική δράση όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Βασική συνταγή για μια μερίδα πόριτζ
-
30 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
-
140 γραμμάρια νερό βραστό
-
1 κουταλιά σούπας σταφίδες βιολογικές
-
10 αμύγδαλα
-
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
-
Κανέλα Κεϋλάνης
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολάκι ρίχνω τις νιφάδες βρώμης, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και το μέλι.
Βράζω το νερό και προσθέτω τα 140 ml στο μπολ. Ανακατεύω πολύ καλά το μείγμα.
Το τοποθετώ στο ψυγείο και το αφήνω να κρυώσει και να πήξει για ένα βράδυ.
Όταν είναι έτοιμο, πασπαλίζω με λίγη κανέλα και απολαμβάνω.
Θες να το απογειώσεις;
Δοκίμασε να προσθέσεις 1 κουταλιά από αυτή τη σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη πάνω στο πόριτζ - είναι ό, τι πιο φυσικό και νόστιμο.
Δες εδώ τη συνταγή https://www.evisnutritiontips.gr/2023/09/blog-post_40.html
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΠΗΓΗ
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%ADΚΑΝΕΛΑ%CE%BB%CE%B1#%CE%A4%CE%BF%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1 ( Ημερομηνία άντλησης 1/1/2024 )
https://eutrofia.gr/our-blog/oatmeal-vasiki-syntagi-kai-parallages/ (Ημερομηνία άντλησης 1/1/2024)
Photo by Charles Chen on Unsplash