Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Έχεις παρατηρήσει ποτέ πόσο έχουν αλλάξει τα τρόφιμα που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας;
Πολλά από αυτά δεν είναι πια όπως τα παλιά, απλά και λιτά.
Σήμερα κυριαρχούν τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα προιόντα, που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούνται περισσότερο, να είναι πιο νόστιμα και να δείχνουν πιο λαχταριστά.
Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται επιστήμονες και τεχνολόγοι τροφίμων που εργάζονται με στόχο να δώσουν στα τρόφιμα έντονη γεύση και μεγάλη διάρκεια ζωής.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο που στο ντουλάπι σου μπορεί να βρεις λευκό αλεύρι, ζάχαρη, δημητριακά, κονσέρβες, μαρμελάδες, αλλαντικά... και φυσικά, αγαπημένα σνακ όπως τα γαριδάκια και τα πατατάκια.
Αν αναρωτηθείς τι περιέχουν όλα αυτά τα σνακ, θα δεις ότι βασίζονται σε υλικά όπως:
- Αραβοσιτάλευρο ή Πατατάλευρο
- Φυστικόπαστα ή φουντουκόπαστα
- αφυδατωμένη Πατάτα
Ανάλογα με τη γεύση που θέλει να πετύχει ο παραγωγός προστίθενται και κάποια έξτρα συστατικά.
Ένα από τα πιο γνωστά είναι το γλουταμινικό νάτριο - ένα ενισχυτικό γεύσης πουχαρίζει σε αυτά τα σνακ αυτή τη χαρακτηριστική, έντονη νοστιμιά που δύσκολα ξεχνιέται.
Όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα κακά ή λάθος - απλώς ανήκουν σε έναν τρόπο διατροφής πιο βιομηχανοποιημένο και λιγότερο φυσικό.
Αν σε ενδιαφέρει η καθαρή διατροφή, ίσως έχει νόημα να κοιτάξεις με περισσότερη προσοχή τις ετικέτες και να επιλέξεις πιο συχνά τροφές απλές, κοντά στην αρχική τους μορφή.
Δεν χρειάζεται να τα αλλάξεις όλα, αρκεί μερικές φορές να κάνεις πιο συνειδητές επιλογές.
Άλλωστε, η ισορροπία βρίσκεται στις μικρές καθημερινές κινήσεις - και, ναι, ακόμη και τα γαριδάκια έχουν τη θέση τους... απλώς, όχι πάντα στην πρώτη σειρά!
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.
- Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.
- Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021
Photo by Alex kristanas on Unsplash