ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ - ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ - ΑΛΜΥΡΑ ΣΝΑΚ! ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Η ανεξέλεγκτη χρήση διαφόρων χημικών προσθέτων στα περισσότερα τρόφιμα καθώς και η προώθηση τροφών υπέρ επεξεργασμένων, έχουν υποβαθμίσει κατά πολύ την ποιότητα της διατροφής μας.
Η βιομηχανία τροφίμων έχει στη διάθεσή της πολλούς χημικούς και τεχνολόγους της διατροφής, που δουλεύουν για να μας προσφέρουν περισσότερες ραφιναρισμένες και επεξεργασμένες τροφές.
Το διαιτολόγιο του σημερινού ανθρώπου
αποτελείται κυρίως από τροφές όπως, το άσπρο αλεύρι, τη ζάχαρη, τα φυτικά λίπη
(μαργαρίνες, φοινικέλαια, βαμβακέλαια), τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα
αλλαντικά, οι κονσέρβες, οι μαρμελάδες και διάφορα άλλα τρόφιμα, καθώς και
λογιών – λογιών αλμυρά σνακ, πατατάκια και γαριδάκια.
Αυτά τα κατά προσέγγιση τρόφιμα (πατατάκια,
γαριδάκια), είναι τόσο φορτωμένα με χημικές ουσίες, αλάτι, ζάχαρη και λίπος,
που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Ποιες όμως είναι αυτές οι χημικές ουσίες;
Τα κύρια συστατικά ανάλογα με τη συσκευασία
είναι το:
· Αραβοσιτάλευρο
· Πατατάλευρο
· Φυστικόπαστα
· Φουντουκόπαστα
· Πατάτα
Στη συνέχεια ακολουθεί ανάλογα με τη γεύση
που θέλει να δώσει η βιομηχανία τροφίμων στο προϊόν, ένα χαρμάνι από βλαπτικές χημικές ουσίες. Να ποιες είναι:
Γλουταμινικό νάτριο: Ή αλλιώς Ε621. Αν και βρίσκεται στα φυτά και στα ζώα, παρασκευάζεται και συνθετικά στα εργαστήρια.
Το γλουταμινικό νάτριο είναι ιδιαίτερα εθιστικό Χρησιμοποιείται για να ενισχύσει και να δώσει νόστιμη γεύση στις τροφές και επιπλέον να σας κάνει να θέλετε να τις τρώτε συνέχεια. Σε χαμηλές δόσεις δε θεωρείται επικίνδυνο, όμως σε πειράματα που έγιναν σε ζώα στα οποία χορηγήθηκαν μεγάλες δόσεις, προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στον εγκέφαλό τους.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.
- Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.
- Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021
Photo by Alex kristanas on Unsplash