ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ: Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ


Αν έχεις παρατηρήσει  ποτέ ένα λάδι που μυρίζει περίεργα ή έχει πικρίσει, έχεις ήδη μια μικρή εμπειρία από το φαινόμενο της οξείδωσης. 
Είναι αυτό που συμβαίνει όταν το οξυγόνο του αέρα αρχίζει να αλλοιώνει τα λιπαρά συστατικά ενός τροφίμου - και τότε, η γεύση αλλάζει, όπως και το άρωμα.

Για να αποφευχθεί αυτό, συχνά προστίθενται αντιοξειδωτικά. Ο ρόλος τους είναι απλός: να καθυστερούν την αλλοίωση, κρατώντας πιο σταθερό το προιόν, για περισσότερο χρόνο στο ράφι. 
Έίναι μια πρακτική λύση για την βιομηχανική παραγωγή τροφίμων.

Όταν άρχισα να μαγειρεύω πιο απλά, με υλικά που ξέρω από που προέρχονται και τι περιέχουν, συνειδητοποίησα ότι τέτοια πρόσθετα δεν χρειάζονται απαραίτητα. 
Τα φρέσκα και απλά υλικά, όταν καταναλώνονται σχετικά σύντομα, δεν χρειάζονται τόσο στήριξη.

Η καθαρή διατροφή δεν είναι αυστηρή ή περιοριστική, είναι απλώς ένας πιο ήρεμος τρόπος να κοιτάς το φαγητό σου - λιγότερα ενδιάμεσα στάδια, λιγότερα τεχνικά βοηθήματα, πιο καθαρή γεύση.

Και κάπως έτσι, αρχίζεις να διαβάζεις τις ετικέτες λίγο διαφορετικά. Όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί απλώς σε ενδιαφέρει να ξέρεις τι βάζεις στο πιάτο σου.
 


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου



Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ζαμπετάκης Ιωάννης, Χημεία Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.

  • Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.

  • Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.

 ΠΗΓΗ

ημερομηνία άντλησης 28/8/2023

 

  Photo by Kyle Brin


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;