ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ.

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

 

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ή τεχνητές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα που έχουν  λιπαρή σύσταση για να αποτρέψουν την αλλοίωσή τους. Το  τάγισμα του λαδιού είναι αποτέλεσμα οξείδωσης που προέρχεται από τον ατμοσφαιρικό αέρα ή το φως.

Τα αντιοξειδωτικά μπλοκάρουν την ένωση κάποιων συστατικών στα τρόφιμα με το οξυγόνο του αέρα, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αλλοίωση της γεύσης, της οσμής ενώ επιπλέον παρατείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το χρόνο ζωής τους.


Τα αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά είναι: 

· Ε310 (Γαλλικός προπυλεστέρας

· Ε311 (Γαλλικός οκτυλεστέρας)

· Ε312 (Γαλλικός δωδεκυλεστέρας)

· Ε320 (BHA) (Βουτυλική υδροξυανισόλη)

· Ε321 (BHT) (Βουτυλικό υδροξυτολουόλιο)

· Ε325 (Γαλακτικό νάτριο)

· Ε326 (Γαλακτικό κάλιο)

 

Προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά είναι πολλά:

Συμπυκνωμένος χυμός τομάτας, μαρμελάδες, κομπόστες, χυμοί φρούτων, πατατάκια, γαριδάκια, κατεψυγμένα οπωροκηπευτικά,  μπισκότα, αρτοσκευάσματα, φρυγανιές, λίπη και έλαια, τσίχλες,  κρέμες τυριού, παγωτά, ζελέδες, παξιμάδια και πολλά άλλα προϊόντα.

Επειδή πολλά αντιοξειδωτικά έχουν εμφανίσει διάφορες παρενέργειες δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητά. Γι αυτόν τον λόγο  γίνεται  προσπάθεια να αντικατασταθούν. 

Τέτοια αντιοξειδωτικά είναι το Ε310 ή αλλιώς Γαλλικός προπυλεστέρας μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, δερματικά εξανθήματα, άσθμα, στομαχικά προβλήματα, σύνδρομο υπερκινητικότητας  στα παιδιά και καρκίνο.

Το Ε320 (BHA) και το E321 (BHT) εξανθήματα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Ε310 (Γαλλικός προπυλεστέρας  και το Ε311 (Γαλλικός οκτυλεστέρας)

Σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ (ΕΕ) 2018/1481 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Οκτωβρίου 2018 τίθεται η ανάγκη για την επαναξιολόγησή τους.



Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ζαμπετάκης Ιωάννης, Χημεία Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.


  • Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.


  • Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.

 

ΠΗΓΗ

ημερομηνία άντλησης 28/8/2023

 

  Photo by Kyle Brin


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΡΙΤΖ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ - ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ - ΑΛΜΥΡΑ ΣΝΑΚ! ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚΣ ΓΕΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ