
Όταν άρχισα να βλέπω διαφορετικά τη διατροφή μου, δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω. Το ντουλάπι μου ήταν γεμάτο από "πρακτικά", το ψυγείο γεμάτο από "βολικά". Δεν ήθελα να κάνω κάτι απόλυτο – απλώς να αρχίσω να νιώθω ότι αυτό που τρώω, το αναγνωρίζω. Ότι δεν χρειάζεται επεξήγηση. Και έτσι ξεκίνησα από το ψυγείο.
Δεν πέταξα τίποτα με φόρα – απλώς άρχισα να παρατηρώ. Τι χρησιμοποιώ πιο συχνά; Τι βάζω σε καθημερινά γεύματα; Ποια υλικά εμφανίζονται ξανά και ξανά;
Έτσι, σταδιακά, άλλαξα πέντε πράγματα.
1. Τα αλλαντικά
Ήταν σχεδόν αυτονόητο: κάθε φορά που ήθελα κάτι γρήγορο, τα έβαζα στο ψωμί μου χωρίς να το σκεφτώ πολύ. Μέχρι που άρχισα να προσέχω πόσο “μακριά” ήταν αυτά τα τρόφιμα από το φαγητό που εγώ ήθελα να έχω στο πιάτο μου.
Άρχισα να φτιάχνω ψητό φιλέτο κοτόπουλου ή μερικές ψητές σαρδέλες, και να τα κόβω σε φετούλες. Ίδιος ρόλος, πιο απλό. Ήξερα πού το μαγείρεψα, πώς έγινε, τι έχει μέσα. Κι αυτό ήταν αρκετό.
2. Το άλειμμα
Είχα πάντα μια επιλογή “εύκολη”. Όμως με τον καιρό ένιωθα ότι δεν είχε κανένα λόγο να υπάρχει. Άρχισα να το αντικαθιστώ με πιο γνώριμα υλικά: λίγο βούτυρο, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, ή ένα ώριμο αβοκάντο λιωμένο στο ψωμί. Πιο απλό, πιο ειλικρινές.
3. Οι έτοιμες σάλτσες και τα ντρέσινγκ
Μπουκαλάκια και βαζάκια που κρατούσαν μήνες, με λίστες υλικών που δεν καταλάβαινα. Άρχισα να τα αποφεύγω και να φτιάχνω μικρές σάλτσες μόνη μου – με ντομάτα, λεμόνι, μουστάρδα, μυρωδικά. Κάθε φορά διαφορετικές, αλλά πάντα γνώριμες.
4. Τα “επιδόρπια γιαουρτιού"
Παλιά τα έπαιρνα μηχανικά – για τη δουλειά, για μετά το φαγητό, για “κάτι γλυκό”. Μέχρι που μια μέρα αναρωτήθηκα: τι έχει τελικά αυτό το κεσεδάκι;
Από τότε παίρνω ένα απλό γιαούρτι και του βάζω εγώ ό,τι έχω – μερικά φρούτα, λίγες σταφίδες ή ένα κουταλάκι μέλι. Δεν είναι ίδια κάθε φορά, αλλά είναι δικό μου.
5. Τα έτοιμα γεύματα
Όταν δεν είχα χρόνο, κατέφευγα συχνά σε κάτι έτοιμο. Το άνοιγες, το ζέσταινες και τέλος. Αλλά έλειπε η ζεστασιά. Έλειπε η σύνδεση.
Τώρα, όταν μαγειρεύω, κρατάω μερικές μερίδες και τις αποθηκεύω στην κατάψυξη. Σε γυάλινα ταπεράκια, που ξέρω τι περιέχουν. Έτσι, τις μέρες που λείπω πολλές ώρες, έχω κάτι που με περιμένει και μου ταιριάζει.
Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τα πάντα για να νιώσεις πιο κοντά σε αυτό που εσύ θεωρείς “καθαρό”. Αρκεί να αλλάξεις λίγα – κι αυτά να τα επιλέξεις εσύ.
Αν θέλεις να δεις και άλλα 5 συστατικά που αποφεύγω δες εδώ:https://www.evisnutritiontips.gr/2025/06/blog-post_10.html
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ζαμπετάκης Ιωάννης, Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.