ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤ΄ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ;




ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ


Στις μέρες μας, εκτός από τα γνωστά μας τρόφιμα, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και κάποια πιο επεξεργασμένα προιόντα, που ονομάζονται λειτουργικά τρόφιμα. 
Είναι εκείνα  που έχουν εμπλουτιστεί με συγκεκριμένες ουσίες - όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες ή βακτήρια - με στόχο να προσφέρουν κάτι παραπάνω.

Κάποια περιέχουν φυσικές ενώσεις που υπάρχουν ήδη στις πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι ή το λυκοπένιο στη ντομάτα. 
Άλλα έχουν προσαρμοστεί για πιο ειδικές ανάγκες, όπως προιόντα χωρίς γλουτένη  ή χωρίς λακτόζη. 

Υπάρχουν  κι εκείνα που απλώς έχουν ενισχυθεί με στοιχεία που λείπουν ή είναι μειωμένα - για παράδειγμα, ένας χυμός με έξτρα ασβέστιο ή μια μαργαρίνη με φυτικά εκχυλίσματα.

Το αν και πότε επιλέγεις κάτι τέτοιο είναι τελείως προσωπικό. Δεν υποκαθιστούν την πραγματική, φυσική τροφή. 
Και σίγουρα δεν είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη καθημερινότητα.
 Είναι απλώς μία  επιλογή ανάμεσασε πολλές, που μπορεί να ταιριάζει σε συγκεκριμένες συνθήκες ή γούστα.

Η καθαρή διατροφή, άλλωστε, δεν αφορά το ιδανικό προιόν, αλλά την πρόθεση πίσω από την επιλογή: να τρως με επίγνωση, να διαλέγεις με ηρεμία, να τιμάς αυτό που βάζεις στο πιάτο σου.
Είτε είναι ένα κομμάτι ψωμί και μια ελιά, είτε κάτι πιο εμπλουτισμένο.


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου



Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ζαμπετάκης Ιωάννης, Διατροφική Αξία,  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.

  • Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.

  • Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017
  • ChatGPT,OpenAl (2025) Υποστήρηξη διατύπωση και βελτιστοποίησης ύφους.


Photo by Fikri Rasyid on Unsplash


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;