ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ;



ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ


Τα συντηρητικά είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα  για να διατηρούν την φρεσκάδα τους και να παρατείνουν την διάρκεια ζωής τους. 

Ουσιατικά, βοηθούν να παραμένουν τα τρόφιμα ασφαλή και νόστιμα για περισσότερο καιρό. 

Στην καθημερινότητα μας συναντάμε συντηρητικά σε πολλά προιόντα, όπως:

Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Λίπη και έλαια

Επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά

Συσκευασμένα ψωμιά και φρυγανιές

Κατεργασμένα τυριά

Ζελέδες και παγωτά

Ο ρόλος των συντηρητικών  είναι να εμποδίζουν την ανάπτυξη  μικροοργανισμών, βακτηρίων και μυκήτων, που αλλιώς θα αλλοίωναν το τρόφιμο.

Ποιοι τύποι συντηρητικών χρησιμοποιούνται;

Ορισμένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι:

Ε249 (Νιτρώδες κάλιο)

Ε250 (Νιτρώδες νάτριο) 

Ε251 (Νιτρικό νάτριο)

Ε252 (Νιτρικό κάλιο

Αυτά προστίθενται κυρίως σε τρόφιμα όπως παστά, καπνιστά, κονσέρβες και αλλαντικά, για να διατηρούνται σταθερά και ασφαλή.

Ωστόσο στη φιλοσοφία της καθαρής διατροφής, βασικός στόχος είναι η αποφυγή υπερβολικά επεξεργασμένων προιόντων. 

Αν και τα συντηρητικά έχουν σημαντική χρήση στη βιομηχανία τροφίμων, καλό είναι να διαβαζουμε τις ετικέτες και να επιλέγουμε τρόφιμα με όσο το δυνατόν λιγότερα πρόσθετα


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


  • Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.

  • Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.

  • Ζαμπετάκης Ιωάννης, Χημεία Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.

  • Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017


Photo by Frank Zhang on Unsplash


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;