ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ;



ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ


Τα συντηρητικά είναι χημικές  ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα  για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους και να επεκτείνουν την διάρκεια ζωής τους.

Πολλά τρόφιμα που βρίσκονται στην καθημερινή μας διατροφή όπως κονσερβοποιημένα τρόφιμα, διάφορα λίπη και έλαια, επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά, συσκευασμένα ψωμιά, φρυγανιές κατεργασμένα τυριά, ζελέδες, παγωτά και άλλα προϊόντα, περιέχουν συντηρητικά με σκοπό την αναστολή της ανάπτυξης μικροοργανισμών, μυκήτων και βακτηριδίων.

Αν και τα συντηρητικά είναι απαραίτητα για την αποφυγή σοβαρών δηλητηριάσεων, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους.

 Κάποια από τα συντηρητικά, όπως τα Ε249 (Νιτρώδες κάλιο), Ε250 (Νιτρώδες νάτριο), Ε251 (Νιτρικό νάτριο) και Ε252 (Νιτρικό κάλιο), προστίθενται σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, επεξεργασμένα κρέατα, παστά, καπνιστά και άλλα τρόφιμα. Αυτά τα συγκεκριμένα συντηρητικά εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλωστηριδίου της αλλαντίασης, το οποίο παράγει θανατηφόρες τοξίνες.

Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Υπάρχουν αναφορές ότι στον οργανισμό τα νιτρικά μπορούν να μετατραπούν σε νιτρώδεις ενώσεις και να αυξήσουν τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου.

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τα προϊόντα που καταναλώνουμε και να προσπαθούμε να επιλέγουμε τρόφιμα που δεν περιέχουν υπερβολικές ποσότητες συντηρητικών. Επίσης η προτίμηση τροφίμων που είναι φυσικά συντηρημένα ή δεν περιέχουν νιτρικά συντηρητικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης σε αυτές τις ουσίες.



Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


  • Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.


  • Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.


  • Ζαμπετάκης Ιωάννης, Χημεία Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.


  • Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017


Photo by Frank Zhang on Unsplash


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΡΙΤΖ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ - ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ - ΑΛΜΥΡΑ ΣΝΑΚ! ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚΣ ΓΕΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ