ΠΙΟ ΠΑΧΥ, ΠΙΟ ΛΕΙΟ, ΠΙΟ ΥΠΟΠΤΟ; Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΥΦΗΣ
Οι γαλακτωματοποιητές ή πηκτωματοποιητές μπορεί να ακούγονται κάπως.... χημικές, όμως παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά τρόφιμα που βρίσκονται στο ράφι.
Τι είναι οι γαλακτωματοποιητές;
Οι γαλακτωματοποιητές βοηθούν να αναμειγνύονται υλικά που κανονικά δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους - όπως το νερό με το λάδι.
Έτσι δημιουργούν μια πιο ομοιόμορφη υφή.
Θα τους βρεις:
- Στη σοκολάτα, για να παραμένει λεία και να κρατάει το χρώμα της.
- Στα παγωτά, για να μην χαλάνε όταν λιώνουν και ξαναπαγώνουν.
- Στο ψωμί, για τραγανή κόρα και μαλακή ψίχα.
- Στα λουκάνικα, για να εξασφαλίσουν ομοιόμορφη κατανομή του λίπους με τα υπόλοιπα συστατικά.
- Σε μαγιονέζες και μαργαρίνες για να προσδώσουν κρεμώδη υφή.
- Σε γλυκίσματα για καλύτερη υφη και εμφάνιση.
Και οι πτηκτωματοποιητές;
Αυτοί είναι υπεύθυνοι για να δένουν το προιόν, να του δίνουν σώμα και μια πιο πλούσια αίσθηση στο στόμα.
Μπορείς να τους συναντήσεις σε:
- Γάλα εβαπορέ,
- Κρέμες μους, γιαούρτια, ζελέδες και παγωτά
- Βούτυρο γάλακτος και τυρί κρέμα
- Μπισκότα και μαρμελάδες
- Σάλτσες για σαλάτες και αλμυρές πάστες
- Ροφήματα φυτικής προέλευσης, όπως γάλα σόγιας.
Αν ακολουθείς πιο καθαρή και φυσική διατροφή, ίσως θέλεις να γνωρίζεις τι πραγματικά περιέχει το φαγητό σου.
Οι γαλακτωματοποιητές και οι πηκτωματοποιητές μπορεί να είναι φυσικής ή τεχνητής προέλευσης και, παρόλο που είναι αποδεκτοί από τις αρμόδιες αρχές, για κάποιους είναι σημαντικό να περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων με πολλά πρόσθετα.
Διαβάζοντας τις ετικέτες, μπορείς να επιλέξεις τρόφιμα με απλά υλικά και να προτιμήσεις όσο γίνεται τις πιο φυσικές εκδοχές τους.
Η γνώση είναι δύναμη - και στη διατροφή, αυτό μεταφράζεται σε πιο καλές επιλογές.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
- Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021
- Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017