ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΥΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ. ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΚΝΩΤΗΤΑ ΤΩΝΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οι γαλακτωματοποιητές και οι πηκτωματοποιητές είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα για να αλλάξουν την υφή και την πυκνότητά τους. Αυτά τα συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων. Πρόκειται για φυσικά ή χημικά πρόσθετα που βοηθούν στην ομογενοποιήση συστατικών που δεν μπορούν να αναμειχθούν φυσικά, όπως είναι το νερό και το λάδι.
Οι γαλακτωματοποιητές προστίθενται σε πολλά τρόφιμα για διάφορους λόγους:
- Στη σοκολάτα, για να προσδώσουν στερεότητα και να προστατέψουν το χρώμα της.
- Στο ψωμί, για να σκληρύνουν την επιφάνειά και να μαλακώσουν την ψίχα.
- Στα παγωτά, για να βοηθήσουν την ψύξη και την απόψυξη.
- Στα λουκάνικα, για να εξασφαλίσουν ομοιόμορφη κατανομή του λίπους με τα υπόλοιπα συστατικά.
- Στη μαγιονέζα και στη μαργαρίνη, για να προσδώσουν κρεμώδη υφή.
- Χρησιμοποιούνται επίσης σε διάφορα γλυκίσματα.
Από την άλλη πλευρά, οι πτηκτωματοποιητές προστίθενται στα τρόφιμα για να αυξήσουν τον όγκο, την πυκνότητα, και να δώσουν την κατάλληλη υφή σε διάφορα τρόφιμα όπως, γάλα εβαπορέ, βούτυρο γάλακτος, κρέμα μους, γάλα σόγιας, συμπυκνωμένο γάλα με σοκολάτα, τυρί κρέμα, μπισκότα, μαρμελάδες, παγωτά, γιαούρτια, ζελέδες, σάλτσες για σαλάτα, πάστες, και άλλα προϊόντα.
Παρόλο που οι γαλακτωματοποιητές και οι πηκτωματοποιητές είναι από τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα από τη βιομηχανία τροφίμων, δε σημαίνει ότι είναι απόλυτα ακίνδυνοι για την υγεία. Ορισμένοι από αυτούς έχουν παρουσιάσει παρενέργειες στον οργανισμό όπως: Δερματίτιδες, πεπτικά προβλήματα, αλλεργικές αντιδράσεις, πονοκεφάλους, αύξηση του σακχάρου, προβλήματα στα νεφρά ή στο συκώτι.
Κάποιοι γαλακτωματοποιητές και πηκτωματοποιητές που προκαλούν προβλήματα είναι:
Ε400(Αλγινικό οξύ),
Ε407 (Καραγενάνη),
Ε422 (Γλυκερόλη),
Ε473(Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη),
Ε477(Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη-1,2),
Εύη Μπέλλου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
- Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021
- Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017