Πιο παχύ, πιο λείο, πιο ύποπτο; Τι πρέπει να ξέρεις για τα πρόσθετα στα τρόφιμα
Όταν ξεκίνησα να διαβάζω τις ετικέτες στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ, έπεφτα συχνά πάνω σε λέξεις που δεν καταλάβαινα. Μια από αυτές ήταν οι γαλακτωματοποιητές – και λίγο παραδίπλα, οι πηκτωματοποιητές. Στην αρχή μού φαίνονταν απλώς… επιστημονικές ορολογίες. Αλλά όταν έψαξα λίγο παραπάνω, κατάλαβα ότι αυτοί οι “άγνωστοι” έχουν θέση σε πάρα πολλά τρόφιμα.
Τι κάνουν οι γαλακτωματοποιητές;
Με απλά λόγια, βοηθούν να αναμειγνύονται υλικά που δεν ταιριάζουν εύκολα – όπως το λάδι με το νερό. Φαντάσου να θέλεις μια βελούδινη μαγιονέζα ή μια λεία σοκολάτα. Χωρίς αυτούς, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο.
Θα τους βρεις σε πολλά προϊόντα:
Σοκολάτες: για να παραμένουν λείες και λαμπερές
Παγωτά: για να μην σπάνε όταν ξαναπαγώνουν
Ψωμί και αρτοσκευάσματα: για μαλακή ψίχα και τραγανή κόρα
Λουκάνικα και αλλαντικά: για να “δέσει” το λίπος με τα υπόλοιπα υλικά
Μαργαρίνες και σάλτσες: για πιο κρεμώδη υφή
Και οι πηκτωματοποιητές;
Αυτοί δίνουν “σώμα” στο προϊόν. Φροντίζουν ώστε κάτι να μην είναι υδαρές αλλά να έχει πλούσια, πηχτή αίσθηση στο στόμα. Δίνουν δομή, κυριολεκτικά.
Τους βρίσκεις σε:
Ζελέδες, κρέμες, μους, γιαούρτια
Μπισκότα, μαρμελάδες, βούτυρα φυτικής προέλευσης
Ροφήματα φυτικής βάσης (π.χ. γάλα βρώμης ή σόγιας)
Είναι κακό που υπάρχουν;
Όχι απαραίτητα. Πολλοί από αυτούς είναι εγκεκριμένοι από αρμόδιες αρχές και χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες. Μερικοί μάλιστα προέρχονται και από φυσικές πηγές, όπως η λεκιθίνη από τη σόγια ή ο πηκτίνης από τα φρούτα.
Αλλά για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει καθαρή διατροφή, έχει αξία να γνωρίζει τι περιέχει πραγματικά το φαγητό του. Δεν είναι θέμα πανικού ή αυστηρών κανόνων. Είναι απλώς θέμα συνειδητής επιλογής.
Η επιλογή είναι στα χέρια σου
Προσωπικά, προσπαθώ να διαλέγω προϊόντα με όσο γίνεται λιγότερα και κατανοητά υλικά. Αν κάτι έχει ετικέτα που μοιάζει με εργαστηριακή συνταγή, το σκέφτομαι δεύτερη φορά. Και όπου μπορώ, φτιάχνω τις δικές μου εκδοχές στο σπίτι, με λίγα, απλά υλικά.
Η γνώση τελικά είναι δύναμη – και στην κουζίνα, σημαίνει λιγότερα πρόσθετα, περισσότερη αυθεντικότητα.
Δες πώς να φτιάξεις μια δροσιστική μους με 3 καθαρά υλικά – χωρίς ζελατίνες ή πρόσθετα
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
- Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021
- Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017
