ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΒΛΑΒΕΡΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η μετακίνηση και η αλληλεπίδραση χημικών ουσιών από τη συσκευασία προς το τρόφιμο, μπορεί να είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.
Οι ουσίες που μεταναστεύουν από τα υλικά της συσκευασίας στα τρόφιμα είναι:
1. Μεταλλικά στοιχεία. Ορισμένα μεταλλικά στοιχεία από τα υλικά των συσκευασιών μπορούν να μετακινηθούν στα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το αλουμίνιο και ο υδράργυρος.
Λόγω της αθροιστικής και τοξικής δράσης που έχουν στο ανθρώπινο σώμα, προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τις συνέπειες που μπορούν να φέρουν αργότερα στον ανθρώπινο οργανισμό.
2. Χημικά παράγωγα. Διάφορα χημικά παράγωγα που περιέχονται στα υλικά των συσκευασιών, όπως πλαστικά,μπορούν να απελευθερωθούν με την πάροδο του χρόνου και την επαφή με τα τρόφιμα και να προκαλέσουν καρκίνο και διάφορα τοξικά φαινόμενα. Τέτοιες ουσίες είναι οι φθαλικοί εστέρες ( χημικά πρόσθετα που προσδίδουν ελαστικότητα,ευκαμψία και αντοχή στα πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες). Αυτές οι ενώσεις έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ανθρώπους, όπως μπουκάλια νερού, πλαστικά παιχνίδια και άλλα είδη καταναλωτικών προϊόντων
Εκφράζονται πολλές ανησυχίες σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν οι φθαλικοί εστέρες στο ενδοκρινικό σύστημα, την αναπαραγωγική υγεία καθώς και στην ανάπτυξη του καρκίνου.
3. Χημικά πρόσθετα. Ορισμένες συσκευασίες περιέχουν χημικά πρόσθετα για να βελτιώσουν την αντοχή ή την εμφάνιση των τροφίμων. Αυτά τα πρόσθετα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των τροφίμων.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ
1. Αποφύγετε τις υπερβολικές θερμοκρασίες. Κρατήστε τα τρόφιμα μακριά από τον ήλιο και την υπερβολική θερμότητα καθώς υπάρχει φόβος να επηρεάσει τα υλικά της συσκευασίας και να αυξήσει τον κίνδυνο μεταφοράς χημικών ουσιών στα τρόφιμα.
2. Επιλέξτε ασφαλείς συσκευασίες. Όταν αγοράζετε τρόφιμα προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν συσκευαστεί με υλικά που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
3. Αποφύγετε πλαστικά προϊόντα. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών αντικειμένων που περιέχουν φθαλικούς εστέρες, όπως πλαστικά δοχεία φαγητού, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες τροφίμων. Επιλέγετε προϊόντα που είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι.
4. Προτιμήστε βιολογικά και φυσικά υλικά. Εάν ανησυχείτε υπερβολικά για την χρήση των χημικών στις συσκευασίες, μπορείτε να προτιμήσετε τρόφιμα που έχουν συσκευαστεί με φυσικά και βιολογικά υλικά.
Ακολουθώντας τους παραπάνω τρόπους προστασίας μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μετανάστευση χημικών ουσιών από τη συσκευασία, προς το τρόφιμο.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Ζαμπετάκης Ιωάννης, Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2010.
- Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
- Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021
- Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017
Photo by Sophia Marston on Unsplash