ΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ
Στην καθαρή διατροφή ,δεν αρκεί μόνο να διαλέγεις αγνές τροφές.
Σημασία έχει και ο τρόπος που τις χειρίζεσαι, που τις αποθηκεύεις και τελικά, το πώς φτάνουν στο πιάτο σου.
Ένα κομμάτι που συχνά ξεχνάμε είναι η συσκευασία. Κι όμως, οι χημικές ουσίες που περνούν από τη συσκευασία στο φαγητό, μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία σου.
Τι μπορεί να περάσει από τη συσκευασία στο φαγητό σου;
1. Μεταλλικά στοιχεία.
Κάποιες συσκευασίες περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το αλουμίνιο ή ο υδράργυρος.
Με την πάροδο του χρόνου ή με τη ζέστη, μπορεί να περάσουν στο φαγητό σου - και αυτά τα στοιχεία συσσωρεύονται στο σώμα - και είναι τοξικά.
2. Χημικά από τα πλαστικά
Τα πλαστικά συχνά περιέχουν φθαλικούς εστέρες , ουσίες που κάνουν το πλαστικό πιο εύκαμπτο.
Όταν έρχονται σε επαφή με το φαγητό, ειδικά με τη θερμότητα, μπορεί να απελευθερωθούν - και να επηρεάσουν την υγεία.
3. Πρόσθετα για την εμφάνιση
Κάποιες συσκευασίες περιέχουν ουσίες για να φαίνεται το φαγητό πιο φρέσκο ή πιο ελκυστικό.
Όμως αυτές οι ουσίες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την καθαρότητα.
Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς;
Η καθαρή διατροφή ξεκινά από την πρόθαση, αλλά φαίνεται και στις μικρές, πρακτικές επιλογές που κάνεις κάθε μέρα.
1. Απόφυγε τη ζέστη
Μην αφηνεις το φαγητό στον ήλιο ή κοντά σε πηγές θερμότητας.
Η ζέστη βοηθά τα χημικά να περάσουν από την συσκευασία στο φαγητό.
2. Διάλεξε ασφαλείς συσκευασίες
Προτίμησε προιόντα με ελεγμένα και εγκεκριμένα υλικά συσκευασίας. Αν μπορείς, διάβασε τις ετικέτες ή ρώτα.
3. Μείωσε τα πλαστικά
Απόφυγε τα πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, ειδικά για τρόφιμα που ζεστένονται. Χρησιμοποίησε γυάλινα βάζα, ανοξείδωτα δοχεία ή κεραμικά.
4. Προτίμησε φυσικές λύσεις
Αν έχεις την επιλογή, διάλεξε τρόφιμα χύμα ή συσκευασμένα σε φυσικά, απλά υλικά. Οι πιο μικρές και καθαρές παραγωγές συνήθως , σέβονται περισσότερο το προιόν και εσένα.
Μέσα από αυτές τις μικρές κινήσεις, φροντίζεις πραγματικά τον εαυτό σου.
Κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στη φύση και στην καθαρότητα που τόσο αξίζει το σώμα σου.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Ζαμπετάκης Ιωάννης, Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2010.
- Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
- Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021
- Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017
Photo by Sophia Marston on Unsplash