ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ



ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

Οι περισσότεροι από εμάς δεν διαθέτουμε εκτενείς γνώσεις σχετικά με την διατροφή. Γνωρίζουμε απλώς ότι για να είμαστε υγιείς, θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία σε κάθε γεύμα, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Συχνά όμως δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο είδος των τροφίμων που καταναλώνουμε, είτε είναι επεξεργασμένα και γεμάτα από χημικά πρόσθετα, είτε έχουν αποτελέσει αντικείμενο υπερβολικής χρήσης χημικών λιπασμάτων κατά την καλλιέργειά τους. Συχνά καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους ή ζάχαρης  τα παραβράζουμε ή τα τηγανίζουμε, ενώ επίσης αδιαφορούμε για τις πρόσθετες ουσίες και βελτιωτικά γεύσης που περιέχουν. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να φορτώσουμε το στομάχι μας με διάφορα νόστιμα εδέσματα.

 Ωστόσο, μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας μας  έχει ήδη αντιληφθεί ότι μόνο με την αλλαγή του τρόπου ζωής, την απομάκρυνση από τα βλαβερά τρόφιμα και την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής μπορούμε να προφυλάξουμε το σώμα μας από πολλές χρόνιες εκφυλιστικές  ασθένειες .

 Αλλά τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην «καθαρή διατροφή»;

Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι η καθαρή διατροφή είναι μια διατροφική προσέγγιση που δίνει έμφαση στην επιλογή τροφίμων που είναι φυσικά, αγνά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει συνήθως την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αυθεντικές τροφές, ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης όπως ψάρι, πουλερικά και όσπρια, καθώς και την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, υπερβολικών ποσοτήτων λίπους, ζάχαρης και αλατιού.  

Ποια είναι τα  επεξεργασμένα τρόφιμα;

 Επεξεργασμένα είναι τα  τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή κάποια τροποποίηση πριν φτάσουν στο τραπέζι μας.Τα τρόφιμα αυτά  περιέχουν πολλά πρόσθετα συστατικά, συντηρητικά,  αρωματικές ύλες, τεχνητά χρώματα, ζάχαρη και αλάτι. Επιπλέον αυτά τα τρόφιμα περιέχουν πολλές κενές θερμίδες περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και συσχετίζονται με πολλές παθήσεις όπως παχυσαρκία, διαβήτης,υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα. 

Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι δημητριακά με ζάχαρη, αλλαντικά και λουκάνικα, γαλακτοκομικά με τεχνητά αρώματα, αναψυκτικά με χημικά χρώματα, τυποποιημένα αρτοσκευάσματα και πολλά άλλα.



Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή  Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.
Πηγή

Ημερομηνία άντλησης  28/9/2023

Photo by Marcus Wallis on Unsplash




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΡΙΤΖ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ - ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ - ΑΛΜΥΡΑ ΣΝΑΚ! ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚΣ ΓΕΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ