Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ, ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έτρωγα ό,τι ήταν νόστιμο....
Και εγώ, και οι φίλες μου. Άλλωστε, και το περιβάλλον στο οποίο ζούσαμε, μας προέτρεπε σε κάτι τετοιο.
Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι καντίνες που πουλούσαν έτοιμα σνακ για το χέρι. Τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες και ένα σωρό άλλες λιχουδιές.
Πιτσαρίες, σουβλατζίδικα.... όπου και αν γυρίζαμε το κεφάλι, υπήρχε και ένα ταχυφαγείο.
Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο είχα εξαρτηθεί από τις τεχνητές γεύσεις του εμπορίου, ούτε είχα σκεφτεί ποτέ τι περιέχουν πραγματικά αυτά τα έτοιμα προιόντα.
Μια μέρα διάβασα την ετικέτα ενός τροφίμου στο σούπερ μάρκετ και νόμισα πως διάβαζα τη σύνθεση ενός χημικού καθαριστικού.....Αυτό με σόκαρε.
Κατάλαβα ότι τα περισσότερα βιομηχανικά προιόντα περιέχουν πλήθος άγνωστων συστατικών, τα οποία όχι μόνο δεν ήξερα τι είναι, αλλά ούτε και για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί.
Εκεί, σε εκείνη τη φάση, ένιωσα πως έχει έρθει η ώρα να ψαχτώ.
Άρχισα να διαβάζω, να ενημερώνομαι, και τελικά παρακολούθησα και μαθήματα Τεχνολογίας και Χημείας Τροφίμων για να καταλάβω τι πραγματικά τρώμε.
Εκεί ήρθε η δεύτερη συνειδητοποίηση - βελτιωτικά γεύσης για να φαίνονται λαχτα..ριστά ακόμα και τα πιο άνοστα τρόφιμα, αρωματικές ύλες που σε ξεσηκώνουν από μακριά, χρωστικές για να δίνουν έντονο χρώμα, συντηρητικά, γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές, πηκτικά.
Πίστευα πως τρεφόμουν κανονικά,αλλα στην πραγματικότητα προσλάμβανα με την τροφή μου πλήθος χημικών συστατικών.
Ένιωσα πως η βιομηχανία με εθίζει, χωρίς να το καταλαβαίνω, ώστε να καταναλώνω τα δικά της παρασκευάσματα.
Μόλις κατάλαβα τι πραγματικά τρώμε - και πόσα χημικά περιέχει το φαγητό μας - ένιωσα πως δεν πάει άλλο.
Και κάπως έτσι ξεκίνησα τις αλλαγές στη διατροφή μου και τη μετάβαση μου στο πραγματικό, καθαρό φαγητό..
Για αρχή άρχισα να διαβάζω προσεκτικά όλες τις ετικέτες των προιόντων που σκόπευα να αγοράσω από το σούπερ μάρκετ.
Ότιδήποτε περιείχε συστατικά που δεν καταλάβαινα, απλώς το άφηνα πίσω. Έβαλα στόχο να καταναλώνω μόνο ότι μπορώ να αναγνωρίσω, να προφέρω και -κυρίως- να εμπιστευτώ.
Διστακτικά αλλά σταθερά άρχισα να οργανώνω διαφορετικά τα ψώνια μου.
Επισκέφτηκα την λαική αγορά, αγόρασα φρούτα εποχής και λαχανικά που μέχρι τότε περιφρονούσα.
Επέλεγα απλά τρόφιμα, ρεβύθια, φακές, ρύζι, αυγά, παρθένο ελαιόλαδο.
Το ψυγείο και τα ράφια μου, άρχισαν να αδειάζουν από πλαστικά περιτυλίγματα, φανταχτερά κουτιά, πολύχρωμες κονσέρβες - και να γεμίζουν με αληθινές τροφές.
Ακόμη και κάτι εύκολο - ένα ριζότο με μανιτάρια, ένα σπιτικό ψωμάκι με μαγιά, μια σουπίτσα - είχε εντελώς διαφορετική γεύση - απλή, καθαρή αληθινή.
Για πρώτη φορά, ένιωσα πως εγώ έχω τον έλεγχο στο πιάτο μου - και όχι κάποια βιομηχανία τροφίμων.
Εκεί κατάλαβα πως η νοστιμιά δεν κρύβεται στα έτοιμα. Κρύβεται στα απλά.
Σήμερα κοιτάζοντας πίσω όλη τη διαδρομή που διένυσα, νιώθω πως η αλλαγη στην διατροφή μου δεν ήταν απλώς μερικές διαφοροποιησεις στη λίστα με τα ψώνια.
Ήταν μία απελευθέρωση από διατροφικές συνήθειες που μου είχαν επιβληθεί - και μία επιστροφή στο καθαρό και αληθινό φαγητό.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.
- Ζαμπετάκης Ιωάννης, Χημεία Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.
OpenAl - ChatGPT. Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που συνέβαλε στη διατύπωση και στην οργάνωση του άρθρου.
Photo by Louis Hansel on Unsplash