ΥΠΕΡΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στην σημερινή εποχή της βιομηχανοποίησης, οι εταιρίες τροφίμων προωθούν προϊόντα που επιφέρουν μεγαλύτερο κέρδος.
Στη
διαφήμιση του φαγητού ξοδεύονται πολλές χιλιάδες ευρώ και τα περισσότερα
πηγαίνουν στην τηλεόραση. Διαφημιστικά για μπισκότα, σοκολάτες, επεξεργασμένα
δημητριακά, πατατάκια, αναψυκτικά και διάφορα άλλα ανθυγιεινά, είναι το κύριο
θέμα των περισσότερων τηλεοπτικών θεμάτων.
Στα σούπερ μάρκετ, τα ζαχαρούχα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στην προβολή. Τα φθηνά και θρεπτικά προϊόντα, όπως τα όσπρια και το καστανό ρύζι, σπανίως διαφημίζονται, καθώς οι χαμηλές τιμές τους δεν συμβάλλουν στα δισεκατομμύρια κερδών. Η επεξεργασία και η συσκευασία κάνει τις τροφές πιο ελκυστικές και λαχταριστές, αλλά κυρίως πιο ακριβές.
Η
επεξεργασία βλέπετε κοστίζει.
Όσο λιγότερο φυσικό είναι ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερες χημικές ουσίες έχουν προστεθεί, και φυσικά τόσο αυξάνεται η τιμή του. Ας πάρουμε για παράδειγμα δύο συνηθισμένα πορτοκάλια. Η τρέχουσα τιμή τους στο μανάβικο της γειτονιάς μου είναι 0,89 λεπτά. Ωστόσο αν αυτά τα πορτοκάλια είναι στημένα και συσκευασμένα για χυμό η τιμή τους αυξάνεται. Αν επιπλέον χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αναψυκτικού, η τιμή αυξάνεται ακόμα περισσότερο, καθώς επίσης και το σωματικό βάρος σας.
Ένα αναψυκτικό ανάλογα με την ποσότητα περιέχει πολύ περισσότερες θερμίδες και περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με ένα πορτοκάλι. Επιπλέον το αναψυκτικό περιέχει συντηρητικά και διάφορα τεχνητά χρώματα.
Επομένως καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ φυσικού χυμού και ενός αναψυκτικού που πωλείται στο εμπόριο.
Να θυμόμαστε ότι τα τρόφιμά μας είναι πλέον περισσότερο νοθευμένα από ποτέ, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν απευθείας την υγεία μας. Τόσο το φαγητό που καταναλώνουμε, όσο και το νερό που πίνουμε, καθώς και και ο αέρας που αναπνέουμε, έχουν κρίσιμη σημασία για την ευεξία μας.
Ως άνθρωποι, έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Γιαυτό και δεν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Εμείς αγοράζουμε και μαγειρεύουμε το φαγητό μας, και πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι όσον αφορά τη διατροφή μας, αντί να επιτρέπουμε στην τηλεόραση να κάνει αυτή τη δουλειά.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.
Photo by Jenn Kosar on Unsplash