ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΥΠΕΡ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 


ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΓΗΤΟ


Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η τεχνολογική εξέλιξη έφερε πολλές θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες. 

Η μείωση του οξυγόνου, η μόλυνση των υδάτων από τα χημικά λιπάσματα, η επεξεργασία και η πρόσθεση χημικών ουσιών στα τρόφιμα, είναι κίνδυνοι που μας ατενίζουν κατά πρόσωπο.

Για κάποια από αυτά, είναι αδύνατον να τα αλλάξουμε  μόνοι μας. Ωστόσο τα τρόφιμα που θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε, είναι δική μας επιλογή.

Οι  υπέρ επεξεργασμένες τροφές από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στη φύση δεν υπάρχει λόγος να τις καταναλώνουμε.

 Είναι τρόφιμα που παράγονται  από τη βιομηχανία τροφίμων και είναι η κύρια πηγή προσθήκης ζάχαρης, πρόσθετων χημικών, λίπους και αλατιού. 

Φανταστείτε ότι τα χημικά πρόσθετα που μπαίνουν σε τέτοια  τρόφιμα, μπορεί να φτάνουν και  τις 3000.

Η βιομηχανία τροφίμων  χρησιμοποιεί όλα αυτά τα χημικά πρόσθετα για να κάνει τα προϊόντα της πολύ νόστιμα και εθιστικά, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε  να σταματήσουμε να τα τρώμε.

Όμως αυτές οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον καρκίνο, τις φλεγμονές και με πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες. 

Το κυριότερο όμως είναι ότι οι  βιομηχανοποιημένες τροφές είναι τόσο γεμάτες από τεχνητά χρώματα, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης που είναι αδύνατον να τις  θεωρούμε φυσικές. 

Τα τρόφιμα που είναι υπέρ επεξεργασμένα είναι πάρα πολλά:

Είναι όλα τα ζαχαρούχα δημητριακά, οι χυμοί φρούτων, τα  αναψυκτικά, τα αλλαντικά, τα κέικ, οι μαργαρίνες, οι μαρμελάδες, τα παγωτά, οι ζελέδες, τα ζαχαρωτά όλων των ειδών, οι έτοιμες σούπες, οι σόδες, τα διάφορα έτοιμα σάντουιτς, τα πατατάκια, τα σνακ, οι προτηγανισμένες πατάτες, τα κατεψυγμένα γεύματα, τα διάφορα τυποποιημένα αρτοσκευάσματα κ.ά.

 Η μόνη προστασία που μας μένει, είναι να επιμένουμε στις υγιεινές φρέσκες τροφές και κυρίως να προτιμάμε το φαγητό μας να το μαγειρεύουμε εμείς. 

Δεν είναι εύκολο. Δοκιμάστε π.χ. να ζητήσετε σαλάτα με μοναδικό ντρέσινγκ το παρθένο ελαιόλαδο ή να πάρετε ένα γιαούρτι με λίγα φρούτα.

Δε θα το καταφέρετε. 

Το ανόθευτο και υγιεινό φαγητό είναι σπάνιο. Αλλά αξίζει.


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


  • Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή  Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.






Photo by Robin Stickel on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΡΙΤΖ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ - ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ - ΑΛΜΥΡΑ ΣΝΑΚ! ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚΣ ΓΕΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ