ΤΑΧΙΝΙ ΜΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΘΑΡΗ ΤΡΟΦΗ
Το ταχίνι το ανακάλυψα αρκετά αργά - και ειλικρινά, δεν το περίμενα τόσο νόστιμο.
Κι όταν του έβαλα και λίγο μέλι; Έγινε σκέτη απόλαυση.
Έμαθα ότι φτιάχνεται πολύ απλά: σπόροι σουσαμιού που πολτοποιούνται και μετά μεταμορφώνονται σε έναν λείο, γεμάτο γεύση πολτό.
Τόσο απλό, τόσο δυνατό. Όταν είναι και σωστά φτιαγμένο, δηλαδή χωρίς περττά λάδια και με λίγο ελαιόλαδο, η γεύση του απογειώνεται.
Αν δεν βρω έτοιμο ταχίνι που να μου εμπνέι εμπιστοσύνη, το φτιάχνω μόνη μου.
Έτσι μου έμαθε και η γιαγιά μου - χωρίς πολλά υλικά, χωρίς φανφάρες.
Υλικά
· 1 κούπα γεμάτη σουσάμι, αναποφλοίωτο
· ¼ της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καβουρδίζω το σουσάμι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και να βγάλει το άρωμά του. Θέλει λίγο προσοχή για να μην καεί.
Το ρίχνω στο μπλέντερ και αρχίζω να το αλέθω. Σιγά σιγά, προσθέτω και το ελαιόλαδο όσο δουλεύει το μπλέντερ. Αφήνω να χτυπηθεί καλά, μέχρι να γίνει ένας ωραίος, βελούδινος πολτός.
Το βάζω σε ένα γυάλινο βαζάκι και το φυλάω στο ψυγείο. Κάθε φορά που το ανοίγω, θυμάμαι τη γιαγιά μου και τη μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου σουσαμιού στην κουζίνα της
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Jean Carper, Σταμάτα να γερνάς!, Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, Αθήνα 2005.
Photo by Diego Morales on Unsplash