ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ CLOSTRIDIUM BOTULINUM
Το βακτήριο Clostridium botulinum γνωστό και ως αλλαντίαση, αντιπροσωπεύει μια σοβαρή και θανατηφόρα ασθένεια. Πρόκειται για μία παραλυτική νόσο που προκαλεί σοβαρές συνέπειες. Η νόσος αυτή εμφανίζεται όταν καταναλώνονται τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί με μεθόδους που δεν εξαλείφουν τα σπόρια του Clostridium botulinum. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή μιας θανατηφόρας τοξίνης που μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες.
Η τοξίνη συνήθως παράγεται σε τρόφιμα που δεν έχουν παρασκευαστεί σωστά, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη, είναι χαμηλής οξύτητας, δεν έχουν μαγειρευτεί καλά και βρίσκονται σε αεροστεγή συσκευασία, όπως καπνιστά ψάρια, σάλτσες, προϊόντα κρέατος και άλλα.
Για να καταστραφεί η τοξίνη πρέπει να βράσουμε τα τρόφιμα στους 85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο. Τα σπόρια της τοξίνης απαιτούν περισσότερο χρόνο βρασίματος για να καταστραφούν, χρειάζονται 120°C για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Η πρόληψη της αλλαντίασης βασίζεται σε αυστηρές πρακτικές υγιεινής και ασφάλειας κατά την παρασκευή και συντήρηση των τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διαδικασία θέρμανσης και αποστείρωσης.
Σε περίπτωση αμφιβολίας για την ασφάλεια τροφίμων, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους και να επικοινωνείτε με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Ζαμπετάκης
Ιωάννης, Χημεία Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό
Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.
- Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.