ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Αν θέλετε να απολαύσετε κάτι γλυκό και ταυτόχρονα να προσφέρετε πολλά οφέλη στον οργανισμό σας, μια χούφτα σταφίδες αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή. Είναι νόστιμες, γλυκές και διατίθενται όλο τον χρόνο.
Στην πραγματικότητα θα μπορούσαν αποτελεσματικά να αντικαταστήσουν όλα τα επεξεργασμένα γλυκά προϊόντα που υπάρχουν στη βιομηχανία.
Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, σιδήρου, καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου, και μαγνησίου καθώς και φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
Συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις σταφίδες όπως οι κατεχίνες, είναι πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών, που συμβάλλουν στη γήρανση του οργανισμού. Οι κατεχίνες είναι γνωστές για την ισχυρή τους αντιοξειδωτική δράση και την ικανότητα τους να προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι κατεχίνες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες και συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου.
Μπορείτε να απολαμβάνετε τις σταφίδες σκέτες αλλά και
μέσα σε σαλάτες, δημητριακά με βρώμη, γιαούρτι, ακόμη και σε φαγητά που περιλαμβάνουν ρύζι
ή κρέας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ορισμένες σταφίδες που βρίσκονται στην αγορά μπορούν να περιέχουν βλαβερές ουσίες, όπως διοξείδιο του θείου και τα παράγωγά του.
Το διοξείδιο του θείου (SO2) και οι συγγενικές του ενώσεις είναι χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στη διατροφική βιομηχανία ως συντηρητικά σε αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά και άλλα προϊόντα. Όσον αφορά τις παρενέργειες τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και προβλήματα υγείας σε ευαίσθητα άτομα όπως άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα, δερματικά εξανθήματα, κνησμό και άλλες αντιδράσεις.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί και να επιλέγετε σταφίδα υψηλής ποιότητας.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Ζαμπετάκης Ιωάννης, Χημεία Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.
- Jean Carper, Σταμάτα να γερνάς!, Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, Αθήνα 2005.
Photo by Neva Kuruyemiş on Unsplash