Σταφίδες και καθαρή διατροφή

 

 

 

αποξηραμένες σταφίδες



Ένα φυσικό γλυκό, χωρίς περιττά

Αν σου αρέσει να κρατάς τη διατροφή σου απλή, φυσική και χωρίς φασαρία, τότε οι σταφίδες είναι από τα πιο ταιριαστά πράγματα που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου. Είναι γλυκές, ευέλικτες και έρχονται όπως τις έφτιαξε η φύση — χωρίς προσθήκες, χωρίς συσκευασίες που χρειάζονται μετάφραση.

Μια μικρή χούφτα φτάνει για να σε καλύψει όταν θες κάτι γλυκό. Δεν είναι σνακ εργοστασίου, δεν έχουν περάσει από επεξεργασία, δεν περιέχουν πράγματα που δεν αναγνωρίζεις. Είναι αυτό που βλέπεις. Και αυτό που γεύεσαι.

Δεν χρειάζεται να τους προσθέσεις τίποτα για να είναι απολαυστικές. Δεν χρειάζονται συστάσεις. Έχουν γεύση, έχουν χαρακτήρα, έχουν απλότητα. Και ταιριάζουν απόλυτα με την ιδέα του «λίγα και καλά».


Πώς να τις χρησιμοποιήσεις

Οι σταφίδες χωράνε σχεδόν παντού. Τις τρως σκέτες όταν θες κάτι μικρό. Τις προσθέτεις στο γιαούρτι με λίγους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύονται τέλεια με βρώμη ή σπιτικό μούσλι. Πηγαίνουν ωραία μέσα σε σαλάτες — ειδικά με πράσινα φύλλα και ξύδι ή λεμόνι. Ακόμα και σε φαγητά, όπως ρύζι ή φαγητά κατσαρόλας, δίνουν μια ήπια γλυκύτητα που δεν κουράζει.

Δεν χρειάζεται φαντασία. Αρκεί να έχεις ένα βαζάκι στο ντουλάπι και να τις θυμάσαι την κατάλληλη στιγμή.


Τι να προσέξεις όταν τις διαλέγεις

Οι περισσότερες σταφίδες του εμπορίου είναι όπως πρέπει. Αλλά όχι όλες. Μερικές περιέχουν συντηρητικά, κυρίως διοξείδιο του θείου. Μπορεί να το βρεις στην ετικέτα, μπορεί και όχι. Είναι αυτό που κρατάει το χρώμα τους πιο έντονο και το προϊόν «σταθερό» για περισσότερο καιρό.

Αν σε ενδιαφέρει να τρως καθαρά, καλό είναι να τις αποφεύγεις αυτές. Οι φυσικά αποξηραμένες σταφίδες, ή όσες γράφουν "χωρίς πρόσθετα" ή "χωρίς θειώδη", είναι αυτές που μένουν πιο κοντά στην αρχική τους μορφή. Τις ξεχωρίζεις και από το χρώμα: είναι πιο σκούρες, λίγο πιο μαλακές και έχουν μια πιο γήινη μυρωδιά.

Δεν χρειάζεται να ψάχνεις κάτι σπάνιο ή εξωτικό. Απλώς κάτι αυθεντικό.


Γιατί έχουν θέση στην κουζίνα σου

Οι σταφίδες δεν είναι «μόδα». Δεν είναι προϊόν ειδικής διατροφής. Είναι απλώς κάτι που υπάρχει εδώ και χρόνια, πάντα πρόχειρο, πάντα ευχάριστο. Και κυρίως, δεν έχουν αλλάξει. Παραμένουν όπως ήταν.

Σε έναν κόσμο που τα περισσότερα τρόφιμα κυκλοφορούν με ετικέτες γεμάτες πληροφορίες, οι σταφίδες είναι από εκείνα τα λίγα που κρατούν την απλότητά τους. Δεν σε μπερδεύουν, δεν σου κρύβουν τίποτα. Είναι αυτό που είναι.

Και αυτός είναι και ο λόγος που ταιριάζουν τόσο καλά στην καθαρή διατροφή. Γιατί εκεί δεν μετράνε οι περιορισμοί ή οι κανόνες. Μετράει αυτό που επιλέγεις να κρατήσεις στο πιάτο σου.

Και οι σταφίδες, απλές, καθαρές, αληθινές, είναι σίγουρα από αυτά που αξίζει να μείνουν.



Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


  • Ζαμπετάκης Ιωάννης, Χημεία Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.
  • Jean Carper, Σταμάτα να γερνάς!, Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, Αθήνα 2005.


Photo by Neva Kuruyemiş on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ετοιμοι ζωμοί: Τι κρύβουν και γιατί δεν χωράνε σε μια καθαρή διατροφή.

Υγιεινό πόριτζ χωρίς συντηρητικά - με σταφίδες, μέλι και κανέλα Κευλάνης

Σνακ και καθαρή διατροφή: Ταιριάζουν τελικά;