ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ








Διάφορα λαχανικά





 Η ποιότητα και η υγιεινή των τροφίμων αντιμετωπίζουν συνεχώς νέες προκλήσεις. Η άστοχη χρήση των λιπασμάτων στη γεωργία, η ανεξέλεγκτη προσθήκη χημικών ουσιών στα τρόφιμα και η μικροβιολογική μόλυνση των τροφίμων από το περιβάλλον, έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. 

Τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων που παραμένουν στα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να προκαλέσουν χρόνια τοξικότητα στον οργανισμό, να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλλουν στη μετάλλαξη των κυττάρων. Οι διάφορες χημικές επεξεργασίες που εφαρμόζονται  στα τρόφιμα, μπορούν να οδηγήσουν σε προσωρινές διαταραχές (πεπτικά προβλήματα, αλλεργίες) αλλά και σε σοβαρότερες επιπλοκές στην υγεία. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο περιβάλλον, υπό κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις και λοιμώξεις ποικίλης έκτασης και σοβαρότητας. 


1. Βιολογικές καλλιέργειες.

 Εμείς οι άνθρωποι μάθαμε με δύσκολο τρόπο τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης των χημικών λιπασμάτων στην καλλιέργεια, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής των φυτών και την εξόντωση των εντόμων. Παρά την αύξηση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων προκύπτουν  σοβαρότερα προβλήματα. Τα εντομοκτόνα δεν είναι βλαβερά μόνο για  τα επιβλαβή  έντομα, αλλά και για τα χρήσιμα. Η χρήση τέτοιων χημικών μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε, το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Επιπλέον πολλά γεωργικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τύπους μεταλλάξεων στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς  και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του εδάφους,  φυσικά. Η σωστή διαχείριση των υπολειμμάτων τροφής, μπορεί να παράγει φυσικά λιπάσματα χωρίς χημικά. 


2. Τρόφιμα που δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα

Οι βιομηχανίες τροφίμων προκειμένου να φτιάξουν  τρόφιμα με ελκυστική εμφάνιση, ομοιόμορφη υφή, ευχάριστη γεύση και μεγάλη διάρκεια αποθήκευσης, χρησιμοποιούν διάφορες χημικές ουσίες. Κάποιες από αυτές έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται τα πρόσθετα που προκαλούν προβλήματα στην υγεία μπορούν  να αντικατασταθούν με φυσικές ουσίες που έχουν  ευεργετική επίδραση  στη διατήρηση της ποιότητας και της νοστιμάδας των τροφίμων. Τέτοιες ουσίες  μπορούν να είναι βιταμίνες, αμινοξέα αλλά και κάποια φυσικά υλικά που εξάγονται από φυτά, ορυκτά ή καρπούς.


 3. Τρόφιμα μικροβιολογικά ασφαλή

 Η κακή μικροβιολογική κατάσταση των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών. Τα τρόφιμα ενδέχεται να μολυνθούν από παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι υπάρχουν στο περιβάλλον ( όπως σαλμονέλα, τοξόπλασμα, μύκητες, ιοί, και βακτήρια). Η μόλυνση των τροφίμων μπορεί  να προληφθεί ή να περιοριστεί στο ελάχιστο, με τη σωστή γεωργική παραγωγή, τον έλεγχο των πρώτων υλών από ακαθαρσίες  και τέλος με τη σωστή αποθήκευσή των τροφίμων.


 Δυστυχώς όμως τον  τελευταίο καιρό η φυσική και η  υγιεινή τροφή βρίσκεται υπό κρίση. Οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει χημικά λιπάσματα, βελτιωτικά γεύσης και άλλες τεχνητές ουσίες, δε μπορεί χρησιμοποιηθεί για τον ανθρώπινο οργανισμό, επομένως αποτελεί επιβλαβή προς αυτόν.

 Ένα τρόφιμο είναι φυσικό και υγιεινό όταν αποτελείται από αληθινά συστατικά, δηλαδή τροφές στην ανώτατη μορφή τους. 


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005. 


  • Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.


  • Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017


Photo by Sigmund on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΡΙΤΖ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ - ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ - ΑΛΜΥΡΑ ΣΝΑΚ! ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚΣ ΓΕΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ