Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΟΥ - ΔΕΣ ΠΩΣ.








Διάφορα λαχανικά




Στην καθημερινότητα μας, η τροφή περνά από πολλά στάδια πριν φτάσει στο πιάτο μας.

 Όμως πολλές φορές, στην προσπάθεια για μεγαλύτερη παραγωγή ή διάρκεια ζωής, ξεφεύγουμε. 

Λιπάσματα, πρόσθετα, και μικρόβια που βρίσκονται στο περιβάλλον, επηρεάζουν την ποιότητα του φαγητού.

 Κι αυτό, όσο κι αν το συνηθίζουμε, δεν είναι πάντα κάτι που πρέπει να το δεχόμαστε αβίαστα.


1. Βιολογικές καλλιέργειες.

 

Κάποτε, νομίζαμε πως όσο περισσότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα βάζουμε στα χωράφια, τόσο καλύτερα.

 Όμως με τον καιρό καταλάβαμε πως η φύση δεν λειτουργεί έτσι.Τα έντομα, το χώμα, το νερό, όλα είναι μέρος ενόσ κύκλου που δεν σηκώνει βία. 

Τα βιολογικά προιόντα έρχονται να προτείνουν μια πιο ήπια, φυσική λύση: χωρίς χημικά, με σεβασμό στο έδαφος και στους ρυθμούς της γης. 

Κι αν  φροντίσουμε σωστά τα υπολείμματα τροφών, μπορούμε να δημιουργήσουμε φυσικά λιπάσματα - επιστρέφοντας στο έδαφος ότι του ανήκει.  


2. Τρόφιμα χωρίς χημικά πρόσθετα


Για να φαίνεται ωραίο ένα τρόφιμο ή να κρατάει περισσότερο στο ράφι, προσθέτουμε συχνά ουσίες που δεν θα βρίσκαμε ποτέ στη φύση. 

Βελτιωτικά, συντηρητικά, χρώματα ... Σήμερα όμως υπάρχουν  φυσικοί τρόποι να διατηρείται η γεύση και η φρεσκάδα. Βιταμίνες, φυτικά εκχυλίσματα, αληθινά υλικά.

 Δεν χρειάζεται να φορτώνουμε το φαγητό με πράγματα που δεν ταιριάζουν. 

Όταν το φαγητό είναι απλό και καθαρό, δεν έχει να κρύψει τίποτα.


 3. Τρόφιμα με φυσική καθαρότητα


Η καθαρότητα δεν είναι μόνο θέμα χημικών. Είναι και θέμα φροντίδας. Από το χωράφι, μέχρι την κουζίνα.

 Ένα φρούτο ή ένα ψωμί, χρειάζεται να περάσει από καθαρά χέρια, να αποθηκευτεί σωστά, να μην έρθει σε επαφή με μικρόβια. 

Αν φροντίσουμε τις πρώτες ύλες, αν διατηρήσουμε τους χώρους καθαρούς και αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα, μειώνουμε τις πιθανότητες να αλλοιωθούν ή να χαλάσουν.

Τον τελευταίο καιρό, η φυσική τροφή μοιάζει να έχει χάσει τη θέση που της αξίζει. 

Πολλά τρόφιμα είναι γεμάτα με χημικά λιπάσματα, βελτιωτικά γεύσης και διάφορες τεχνητές ουσίες που δεν έχουν καμία σχέση με την απλότητα της φύσης. 

Όταν ένα τρόφιμο είναι τόσο αλλοιωμένο, δεν μπορεί να θεωρείται πραγματικό ή ωφέλιμο.

Για μένα, καθαρή τροφή σημαίνει κάτι απλό: να ξέρω τι τρώω. Να βλέπω στο πιάτο μου υλικά αληθινά, στην πιο αγνή και φυσική τους μορφή.

 Όσο λιγότερη επεξεργασία, τόσο το καλύτερο. Αυτό είναι το φαγητό που με κάνει να νιώθω ότι φροντίζω τον εαυτό μου με τον πιο απλό και αληθινό τρόπο.



Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005. 

  • Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.

  • Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017


Photo by Sigmund on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;