ΚΑΘΑΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΟΙ ΚΡΥΦΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΣΠΙΤΙΚΗΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗΣ
Από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι έψαχναν τρόπους για να κρατήσουν την τροφή τους φρέσκια και ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Ήταν η εποχή που η φύση και η σοφία της παράδοσης οδηγούσαν τις πρακτικές της καθημερινής ζωής. Το αλάτισμα η ξήρανση του κρέατος, ή ψαριών, και η αποξήρανση των φρούτων ήταν απλές, φυσικές μέθοδοι συντήρησης - και αποτελούν μέχρι σήμερα μέρος της φιλοσοφίας της καθαρής διατροφής.
Στη σύγχρονη εποχή έχουμε στη διάθεσή μας ακόμα περισσότερα μέσα όπως την ψύξη, την κατάψυξη και την κονσερβοποίηση.
Όμως κάθε μέθοδος έχει τα δικά της χαρακτητιστικά και - όπως όλα - απαιτεί σωστή γνώση και υπευθυνότητα, εδικά όταν εφαρμόζεται στο σπίτι.
Η κονσερβοποίηση, για παράδειγμα, μπορεί να φαίνεται μια βολική λύση για να αποθηκεύσουμε εποχιακά τρόφιμα, όμως όταν γίνεται χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις σωστές συνθήκες, μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Ένας από αυτούς - και ο πιο γνωστός - είναι η ανάπτυξη του παθογόνου μικροοργανισμό Clostridium botulinum ενόσ μικροοργανισμού που αγαπά το αναερόβιο περιβάλλον και μπορεί να παράγει μία ιδιαίτερα επικίνδυνη τοξίνη: τη βοτουλίνη.
Αυτός ο μικροοργανισμός, βρίσκεται στο έδαφος και μπορεί να υπάρχει σε όλα τα ωμά τρόφιμα που έρχονται σε επαφή με το χώμα.
Αν η αποστείρωση δεν γίνει σωστά - κάτι που συχνά συμβαίνει όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία ή εξειδίκευση - υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί η τοξίνη και να προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις
Στο πλαίσιο της καθαρής διατροφής, όπου η φυσικότητα, η απλότητα και η ασφάλεια βρίσκονται στο επίκεντρο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όχι μόνο τι τρώμε, αλλά και πώς το προετοιμάζουμε.
Αν επιλέγουμε να φτιάξουμε δικά μας τρόφιμα για αποθήκευση - όπως σάλτσες, λαχανικά ή φρούτα σε βάζα- καλό είναι να προτιμάμε μεθόδους που είναι ασφαλείς και κατάλληλες για οικιακή χρήση, όπως η ψύξη ή η αποξήρανση, και να αποφεύγουμε τη σπιτική κονσερβοποίηση εάν δεν έχουμε τη σωστή τεχνογνωσία.
Η καθαρή διατροφή δεν περιορίζεται μόνο στη σωστή επιλογή αγνών και φυσικών τροφών.
Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε.
Όταν μαγειρεύουμε με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό προς τους νόμους της φύσης, προσφέρουμε στο σώμα μας κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό γεύμα: του προσφέρουμε ασφάλεια, ποιότητα και αρμονία στο πιάτο.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ζαμπετάκης Ιωάννης, Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009.