ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 

 

Χρωστικές τροφίμων


Οι χρωστικές είναι πρόσθετα  που προστίθενται για να διατηρήσουν ή  να βελτιώσουν το χρώμα των τροφίμων. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον από την βιομηχανία τροφίμων για να κάνουν τα προϊόντα τους ελκυστικά.  

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνεται προσεκτικά η χρήση τους, καθώς ορισμένες χρωστικές μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. 

Πολλές χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν από τη βιομηχανία τροφίμων αποδείχθηκαν βλαπτικές για  την υγεία των καταναλωτών, αποτέλεσμα ήταν να αναθεωρηθεί η χρήση τους.

Τρόφιμα στα οποία προστίθενται χρωστικές ουσίες είναι: Αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, μαρμελάδες, καραμέλες, μαργαρίνες, μουστάρδες, γρανίτες, παγωτά, ζαχαρούχα δημητριακά, τσίχλες, κέτσαπ, σνακ, πατατάκια, γαριδάκια, επεξεργασμένα κρέατα, ανακατεργασμένα τυριά και πολλά άλλα .


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

Εύη Μπέλλου



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


  • Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.


  • Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.

 


Photo by Alex Kondratiev on Unsplash



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΡΙΤΖ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ - ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ - ΑΛΜΥΡΑ ΣΝΑΚ! ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚΣ ΓΕΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ