ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ - ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Κάποτε δεν έδινα σημασία στα χρώματα που έχουν τα φαγητά και τα σνακ.
Τα έβλεπα ζωηρά, έντονα, τραβούσαν το βλέμμα και κάπου εκεί σταματούσε η σκέψη μου.
Με τον καιρό όμως, άρχισα να προσέχω λίγο παραπάνω.
Οι χρωστικές είναι ουσίες που προστίθενται σε πολλά τρόφιμα για να φαίνονται πιο όμορφα και λαχταριστά.
Δεν έχουν να κάνουν με τη γεύση, αλλά επηρεάζουν πολύ την εμφάνιση.
Η βιομηχανία τις χρησιμοποιεί για να ενισχύσει το χρώμα ή να διατηρήσει το ήδη υπάρχον, ειδικά σε προιόντα που αλλιώς θα έδειχναν κάπως άτονα.
Αν αρχίσεις να ρίχνεις μια ματιά στις ετικέτες, θα δεις ότι χρωστικές υπάρχουν σε ένα σωρό προιόντα: αναψυκτικά, παγωτά, καραμέλες, δημητριακά, σνακ, γρανίτες, μουστάρδες, κέτσαπ, τσίχλες, μαρμελάδες.
Η αλήθεια είναι πως, στο πλαίσιο της καθαρής διατροφής, το φυσικό χρώμα μιας τροφής λέει πολλά.
Δεν είναι απαραίτητα εντυπωσιακό, αλλά έχει αυτή την απλότητα που σε κάνει να το εμπιστεύεσαι.
Εμένα προσωπικά, μου αρέσει να βλέπω το χρώμα που έχει ένα υλικό όπως είναι στη φύση του - χωρίς ενισχύσεις.
Δεν είναι θέμα αυστηρότητας ή κανόνων, είναι απλώς μια διαφορετική ματιά, λίγο πιο κοντά στο αυθεντικό.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.
- Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.
Photo by Alex Kondratiev on Unsplash