Καθαρή διατροφή από την αρχή - χρωστικές στα τρόφιμα

 

 

διάφορα χρωματιστα μπουκαλάκια



Όταν το χρώμα είναι λίγο πιο... φωτεινό απ’ όσο πρέπει

Κάποτε, δεν έδινα και πολλή σημασία στο χρώμα των τροφών. Τα τρόφιμα ήταν εκεί, ζωηρά, έντονα, τραβούσαν το βλέμμα — κι εγώ απλώς τα έβλεπα. Κάτι μπισκότα με ροζ γέμιση, ένα αναψυκτικό με απίθανο μπλε, παγωτά με χρώματα που έμοιαζαν βγαλμένα από καρτούν. Τα έβλεπα, μου φαινόντουσαν «χαρούμενα» και τα έβαζα στο καλάθι μου.

Κάπου εκεί σταματούσε η σκέψη μου.

Μέχρι που άρχισα να τα παρατηρώ λίγο διαφορετικά

Δεν έγινε ξαφνικά. Ήταν σιγά-σιγά, καθώς άρχισα να δίνω περισσότερη προσοχή στο τι αγοράζω και τι βάζω στο τραπέζι μου. Και τότε πρόσεξα κάτι: πολλά από αυτά τα έντονα χρώματα δεν προέρχονται από τα ίδια τα υλικά, αλλά προστίθενται.

Χρωστικές. Μικρές ουσίες που έχουν έναν στόχο: να κάνουν το φαγητό πιο ελκυστικό στο μάτι. Δεν επηρεάζουν τη γεύση, ούτε τη θρεπτικότητα. Είναι εκεί μόνο για την εμφάνιση.

Σε ποια τρόφιμα τις συναντάς;

Αν αρχίσεις να ρίχνεις μια ματιά στις ετικέτες, θα τις δεις παντού:

  • Στα αναψυκτικά και τις γρανίτες

  • Σε μπισκότα, καραμέλες, γλυκίσματα

  • Στα δημητριακά, που καμιά φορά μοιάζουν πιο πολύ με παιχνίδι

  • Στις μούστερδες και τις κέτσαπ, που πρέπει να έχουν πάντα το ίδιο έντονο χρώμα

  • Σε παγωτά, τσίχλες, μαρμελάδες

Είναι σαν να έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την ιδέα του φαγητού-εικόνα. Αυτό που «δείχνει ωραίο» στο ράφι. Κι εγώ το καταλαβαίνω. Κι εγώ έχω σταθεί μπροστά στο ράφι, με έλκυε το έντονο χρώμα. Αλλά από ένα σημείο και μετά, κάτι μέσα μου ήθελε κάτι πιο... αληθινό.

Το φυσικό χρώμα δεν είναι τέλειο — αλλά έχει ψυχή

Στην κουζίνα μου τώρα, τα χρώματα είναι πιο ήπια. Η σούπα έχει το χρώμα των λαχανικών. Το ντρέσινγκ, το λαδί του ελαιόλαδου και το πράσινο του μαϊντανού. Το ψωμί, μια απόχρωση που βγαίνει από το αλεύρι και το ψήσιμο. Τίποτα κραυγαλέο, αλλά και τίποτα ψεύτικο.

Μου αρέσει αυτή η απλότητα. Δεν είναι απαραίτητα «τέλειο» το χρώμα, αλλά νιώθω ότι είναι αληθινό. Δεν με νοιάζει αν η μαρμελάδα μου δεν είναι έντονο κόκκινο ή αν τα ρεβύθια μου δεν έχουν σάλτσα με έντονο πορτοκαλί. Αυτό που με νοιάζει είναι ότι αυτά που βάζω στο τραπέζι έχουν περάσει μόνο από τα δικά μου χέρια.

Δεν είναι κανόνας — είναι τρόπος να βλέπεις τα πράγματα

Δεν προσπαθώ να ακολουθήσω κάποια αυστηρή γραμμή. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σωστό ή λάθος, ούτε ότι πρέπει να κόβεις πράγματα απ’ τη ζωή σου. Αλλά μου αρέσει να καταλαβαίνω τι τρώω. Να διαβάζω μια ετικέτα και να νιώθω ότι δεν παίζω παιχνίδι με λέξεις που δεν καταλαβαίνω.

Η καθαρή διατροφή, για μένα, δεν είναι περιορισμός. Είναι απλώς ένας πιο απλός, πιο προσωπικός τρόπος να βλέπεις το φαγητό. Να διαλέγεις εσύ, με τα δικά σου κριτήρια — και όχι μόνο με βάση το χρώμα ή τη συσκευασία.

Το μάτι χορταίνει — αλλά η καρδιά θέλει ουσία

Και κάπως έτσι, κατέληξα να εμπιστεύομαι περισσότερο το φυσικό χρώμα. Δεν εντυπωσιάζει τόσο, αλλά με κάνει να νιώθω καλά. Γιατί ξέρω ότι αυτό που βλέπω, είναι αυτό που πραγματικά υπάρχει. Και τελικά, αυτό δεν είναι το πιο ωραίο χρώμα;


Αν θέλεις να δεις πώς μπορεί να μοιάζει ένα πιάτο με καθαρά υλικά και φυσικό χρώμα, ρίξε μια ματιά σε αυτή τη δροσερή μους βερίκοκο με γιαούρτι και αμύγδαλα – τίποτα περιττό, μόνο η απλότητα στο πιάτο. Δες εδώ:https://www.evisnutritiontips.gr/2023/09/blog-post.html



Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

Εύη Μπέλλου



Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.

  • Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.

 


Photo by Alex Kondratiev on Unsplash



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ετοιμοι ζωμοί: Τι κρύβουν και γιατί δεν χωράνε σε μια καθαρή διατροφή.

Υγιεινό πόριτζ χωρίς συντηρητικά - με σταφίδες, μέλι και κανέλα Κευλάνης

Σνακ και καθαρή διατροφή: Ταιριάζουν τελικά;