ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

 


  

ΕΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣΡΙΧΝΕΙ ΕΝΑ ΥΓΡΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ




Από πάντα  οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να διατηρούν το φαγητό τους. Από την αποξήρανση των φρούτων και το κάπνισμα του κρέατος, μέχρι το αλάτισμα των ψαριών και την παρασκευή τυριών, η φύση έδινε τη λύση - απλά, πρακτικά και με τα μέσα της εποχής.

Με τον καιρό, άλλαξαν πολλά. Οι μέθοδοι εξελίχθηκαν, τα τρόφιμα άρχισαν να φτιάχνονται σε μεγάλη κλίμακα, και μαζί με τα βασικά συντηρητικά προστέθηκαν κι άλλες ουσίες: χημικά που δίνουν άρωμα, πιο έντονη γεύση ή χρώμα

Η εικόνα και η εμπειρία του φαγητού άρχισαν να "κατασκευάζονται".

Έτσι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπήκαν παντού - εύκολα, γρήγορα, όμορφα στην όψη. Ίσως λίγο πιο απομακρυσμένα, όμως, από την απλότητα που είχε κάποτε το φαγητό.

Κάποιες από αυτές τις προσθήκες, όπως τα απλά συντηρητικά, εξυπηρετούν έναν πρακτικό σκοπό -  κρατούν το φαγητό ασφαλές και σταθερό στο χρόνο. 

Άλλες όμως, όπως οι χρωστικές, τα γλυκαντικά και τα ενισχυτικά γεύσης, είναι εκεί κυρίως για την εμφάνιση και τη νοστιμιά. 

Στην κουλτούρα της καθαρής διατροφής, υπάρχει μια απλή σκέψη: να ξέρεις τι τρως, να κρατάς κοντά σου τις πρώτες ύλες, να διαλέγεις το λιγότερο "πειραγμένο". 

Δεν είναι θέμα σωστού και λάθους - είναι  ένας τρόπος να στέκεσαι λίγο πιο κοντά στο φαγητό σου.



Να φροντίζετε το σώμα σας,το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή  Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.



Photo by Talha Hassan on Unsplash



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;