ΠΑΣΤΕΛΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΥΛΙΚΑ

 

ΒΑΖΑ ΜΕ ΜΕΛΙ


 

Από μικρή λάτρευα τα γλυκά. Δεν υπήρχε μέρα που να μην δοκιμάσω ένα μικρό γλυκάκι. Ήταν σαν μια μικρή καθημερινή απόλαυση.

Κάποια στιγμή, όταν ένιωσα ότι το παράκανα, είπα να κάνω λίγο πίσω. 

Δεν το έκοψα μαχαίρι - απλώς άρχισα να ψάχνω εναλλακτικές. Κάτι πιο απλό, πιο ήσυχο. 

Έτσι έφτασα στο παστέλι.

Μέλι και σουσάμι. Δύο απλά υλικά που, όταν τα ενώσεις, δίνουν κάτι πολύ περισσότερο απ΄ όσο φαντάζεσαι. 

Κάθε φορά που ήθελα κάτι γλυκό, ένα μικρό παστελάκι ήταν αρκετό. 

Γλύκα, τραγανότητα και μια γεμάτη αίσθηση  που κρατούσε. 

Με τον καιρό πρόσεξα ότι πολλά παστέλια που κυκλοφορούν εκεί έξω έχουν κι άλλα μέσα. 

Σιρόπια, ζάχαρη, πρόσθετα ... Κάτι χάνεται όταν φεύγεις από το απλό.

Έτσι άρχισα να φτιάχνω το δικό μου. 

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου - από εκείνες που δεν χρειάζονται πολλά για να πετύχουν.


Υλικά

  • 500 γρ. μέλι
  • 500 γρ αναποφλοίωτο σουδάμι
  • Φλούδα λεμονιού
  • Ανθόνερο (λίγο για το πλάσιμο)

 Εκτέλεση

Ζεσταίνω το μέλι με τη φλούδα σε μέτρια φωτιά. 

Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες, προσθέτω το σουσάμι και ανακατεύω. Το μείγμα δένει και γίνεται όλο και πιο πηχτό.

Απλώνω σε αντικολλητικό χαρτί ή μάρμαρο, το αφήνω να σταθεί λίγο, και με χέρια βρεγμένα σε ανθόνερο, του δίνω σχήμα. 

Το κόβω όπως θέλω: σε μπαστουνάκια, μικρά τετράγωνα, λεπτές μπουκιές.

Έχει αυτή τη φυσική απλότητα που μου αρέσει - χωρίς φανφάρες, χωρίς περιττά.




Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
  • Αλίκη Πανοπούλου, Εγώ και η Ανάγκη μου για Τροφή, Εκδόσεις  Opera, Αθήνα 2014.



Photo by Bonnie Hawkins on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;