Παστέλι όταν μιλούν μόνο 2 υλικά

 

βάζα με μέλι



Από μικρή λάτρευα τα γλυκά. Δεν υπήρχε μέρα που να μην δοκιμάσω ένα μικρό γλυκάκι. Ήταν σαν μια μικρή καθημερινή απόλαυση. Ένα κομματάκι σοκολάτας, ένα κουλουράκι, λίγη μαρμελάδα στο ψωμί. Κάτι γλυκό στο τέλος της μέρας, έτσι για να μου θυμίζει ότι υπάρχει και κάτι όμορφο.

Μια μικρή αλλαγή

Κάποια στιγμή, όταν ένιωσα ότι το είχα παρακάνει, είπα να κάνω λίγο πίσω. Δεν ήταν εύκολο, γιατί τα γλυκά είχαν γίνει μια μικρή συνήθεια. Όμως κάτι μέσα μου ήθελε μια αλλαγή. Όχι ριζική. Όχι να κόψω τα πάντα. Απλώς κάτι πιο ήσυχο. Κάτι λιγότερο έντονο, πιο καθαρό.

Έτσι άρχισα να ψάχνω εναλλακτικές. Όχι light εκδοχές ή "χωρίς ζάχαρη" σνακ. Αλλά πράγματα αληθινά, με λίγα υλικά. Και τότε ήρθε στη μνήμη μου το παστέλι.

Μια μπουκιά που με κράτησε

Μέλι και σουσάμι. Δύο υλικά μόνο. Όμως όταν ενωθούν, φτιάχνουν κάτι παραπάνω από το άθροισμα των μερών του. Το είχα ξεχάσει πόσο το αγαπούσα. Ένα μικρό παστελάκι μου έφτανε για να νιώσω τη γλύκα που χρειαζόμουν.

Τραγανό, γεμάτο, με διάρκεια. Χωρίς να με κουράζει, χωρίς να με βαραίνει. Κάθε φορά που το έτρωγα, ήταν σαν να σταματούσε ο χρόνος για λίγο. Μια μπουκιά, και όλα ησύχαζαν.

Η στροφή στο δικό μου

Με τον καιρό όμως άρχισα να προσέχω τι παστέλια κυκλοφορούν γύρω μου. Πολλά είχαν μέσα σιρόπια, γλυκαντικά, ζάχαρη. Άλλα είχαν και ξηρούς καρπούς, που στην αρχή μου άρεσε, αλλά μετά ένιωθα ότι χανόταν η απλότητα.

Έτσι άρχισα να φτιάχνω το δικό μου. Μια συνταγή που δεν χρειάζεται πολλά. Που μυρίζει παλιά κουζίνα, μικρά χέρια και απλές στιγμές. Είναι η συνταγή της γιαγιάς μου. Και την κράτησα έτσι όπως μου την έμαθε, χωρίς "βελτιώσεις". Δεν χρειάζεται καμία.

Τα υλικά μου

  • 500 γρ. μέλι

  • 500 γρ. αναποφλοίωτο σουσάμι

  • 1 φλούδα λεμονιού

  • Λίγο ανθόνερο (για το πλάσιμο)

Τόσο απλό. Τόσο καθαρό. Και κάθε φορά που το φτιάχνω, το σπίτι γεμίζει αρώματα και μνήμες.

Η διαδικασία

Ζεσταίνω το μέλι με τη φλούδα λεμονιού σε μέτρια φωτιά. Δεν θέλει βιασύνη. Όταν αρχίσει να κάνει μικρές φουσκάλες, ρίχνω μέσα το σουσάμι και αρχίζω να ανακατεύω. Εκείνη την ώρα, νιώθω ότι κάτι αρχίζει να δένει.

Το μείγμα γίνεται πιο πηχτό, τα αρώματα πιο έντονα. Το απλώνω πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή σε μάρμαρο, και το αφήνω να κρυώσει ελαφρά. Με τα χέρια βρεγμένα σε ανθόνερο, του δίνω σχήμα.

Δεν υπάρχει κανόνας. Μπορείς να το κόψεις σε μπαστουνάκια, μικρά τετράγωνα, μπουκίτσες. Ό,τι θέλεις. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Χρειάζεται να είναι δικό σου.

Η γλύκα που με κρατά

Κάθε φορά που το φτιάχνω, νιώθω σαν να γυρίζω σε κάτι οικείο. Δεν είναι μόνο η γεύση. Είναι η αίσθηση. Ότι τρώω κάτι που ξέρω. Που έχω φτιάξει εγώ. Που δεν έχει τίποτα "περίεργο" μέσα. Που δεν χρειάζεται ετικέτα για να μου πει τι περιέχει.

Το παστέλι αυτό έχει γίνει ένα μικρό μου τελετουργικό. Όταν θέλω κάτι γλυκό, κόβω ένα κομματάκι. Και κάθομαι λίγο να το απολαύσω. Δεν με κυνηγάει η ζάχαρη. Δεν ψάχνω κάτι άλλο μετά. Είναι αρκετό. Και αυτό μου αρκεί.

Το γλυκό μου είναι επιλογή

Δεν είμαι κατά των γλυκών. Δεν είμαι υπέρ των "τέλειων" διατροφών. Αλλά ξέρω πια τι μου ταιριάζει. Και το παστέλι αυτό, είναι η δική μου μικρή επιστροφή στην απλότητα. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Γιατί η καθαρή διατροφή, κάποιες φορές, χωρά σε δύο μόνο υλικά: μέλι και σουσάμι.

Και κάθε φορά που το φτιάχνω, νιώθω ότι αυτό μου φτάνει.


Κάποιες μέρες, αντί για παστέλι, μπορεί να θελήσω κάτι πιο μαλακό, πιο “ζεστό”. Εκείνες τις στιγμές, ένα πόριτζ με μέλι, σταφίδες και λίγη κανέλα Κευλάνης είναι ό,τι πρέπει.

Δες πώς το φτιάχνω, χωρίς συντηρητικά ή περιττά υλικά.

https://www.evisnutritiontips.gr/2024/03/blog-post.html


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
  • Αλίκη Πανοπούλου, Εγώ και η Ανάγκη μου για Τροφή, Εκδόσεις  Opera, Αθήνα 2014.



Photo by Bonnie Hawkins on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό ή έτοιμο φαγητό; Τι κερδίζεις όταν μαγειρεύεις εσύ

Τι είναι τα τροποποιημένα άμυλα και γιατί υπάρχουν τόσο συχνά.

Καθαρή διατροφή στο σπίτι: Έφτιαξα μόνη μου αραβικές πίτες και δεν το πίστευα