ΠΑΣΤΕΛΙ ΕΝΑ ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Από μικρή μου άρεσε να τρώω γλυκά. Δεν υπήρχε
μέρα που να μην έτρωγα ένα τουλάχιστον.
Όταν έχασα τον έλεγχο και αποφάσισα να σταματήσω να τρώω γλυκά, έπαθα
στερητικό σύνδρομο και κατάλαβα ότι πρέπει να πάω με το μαλακό.
Το παστέλι περιέχει μέλι και σουσάμι.
Το μέλι έχει αντιοξειδωτική δράση, δίνει άμεσα ενέργεια και προσφέρει στον οργανισμό πολλά συστατικά που τον ωφελούν όπως, υδατάνθρακες, νερό και άλλα ωφέλιμα συστατικά.
Παρόλο που το μέλι περιέχει ελάχιστες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ενζύμων διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες οι οποίες δεν περιέχουν τίποτα από αυτά.
Το σουσάμι περιέχει φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, πολυακόρεστα λιπαρά, αμινοξέα και μέταλλα.
Όταν ένιωθα ότι ήθελα να φάω κάτι γλυκό, έτρωγα ένα μικρό παστέλι.
Μου ικανοποιούσε αμέσως την ανάγκη μου για γλυκό και παράλληλα καθησύχαζε την πείνα μου με φυσικό τρόπο.
Δεν
είναι όμως όλα τα παστέλια υγιεινά. Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν στο
εμπόριο, παστέλια που περιέχουν ζάχαρη ή γλυκόζη και είναι πολύ ανθυγιεινά .
Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας παστέλι. Αυτή η συνταγή που σας δίνω, είναι από την γιαγιά μου.
Υλικά
· 500
γραμμάρια μέλι
· 500
γραμμάρια αναποφλοίωτο σουσάμι
· Λίγο
ανθόνερο
· Φλούδα
από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε το μέλι και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια φωτιά. Θα χρειαστεί κάποιες φορές να το ξαφρίσουμε.
Όταν το μέλι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, ρίχνουμε το σουσάμι το οποίο πιο πριν το έχουμε καβουρντίσει για 2 λεπτά σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει και να κάνει δύσκολο το ανακάτεμα.
Στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα πάνω σε μάρμαρο ή αντικολλητικό χαρτί, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια πλάθουμε με τα χέρια μας που είναι βρεγμένα με το ανθόνερο, το σχήμα και το πάχος που θέλουμε.
Αμέσως μετά το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
- Αλίκη Πανοπούλου, Εγώ και η Ανάγκη μου για Τροφή, Εκδόσεις Opera, Αθήνα 2014.
Photo by Bonnie Hawkins on Unsplash