ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ

 


 

ΔΥΟ ΚΑΡΒΕΛΙΑ ΨΩΜΙ

Το ήξερες ότι το ψωμί που βρίσκεις στο ράφι του σούπερ μάρκετ έχει μέσα του ένα σωρό χημικά; 

Συντηρητικά για να κρατάει μέρες,  βελτιωτικά για να μοιάζει πιο νόστιμο, διογκωτικά για να είναι αφράτο και  γαλακτωματοποιητές για να σκληραίνει η κόρα;

Και λογικά αρχίζεις να σκέφτεσαι: είναι αυτό όντως ψωμί ή απλά ένα τεχνητό προιόν που προσπαθεί να μοιάσει στο ψωμί;

Κάπου εδώ γεννιέται η ανάγκη να κάνεις κάτι πιο απλό, πιο δικό σου. 

Μια ιδέα είναι να ξεκινήσεις να φτιάχνεις το ψωμί σου μόνος σου.

 Με αλεύρι βιολογικό ολικής άλεσης, αλεσμένο σε πέτρινο μύλο - χωρίς πρόσθετα και φτιαγμένο όπως παλιά. 

Μόνο να θυμάσαι, επειδή δεν έχει συντηρητικά καλό είναι να το φυλάς στο ψυγείο και μόνο για λίγες μέρες.

Κι αν λες πως δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, σου έχω μια εύκολη  συνταγή για να κάνεις την αρχή.


Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης

Υλικά

  • 450 γραμμάρια αλεύρι βιολογικό, ολικής άλεσης(ιδανικά αλεσμένο σε πέτρινο μύλο)
  • Μισό κουταλάκι αλάτι
  • 1 ¾   φλιτζανιού ζεστό νερό (να μην καίει)
  • 1,5 κοφτό κουταλάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι μέλι

 Εκτέλεση

Βάλε το αλεύρι και το αλάτι σε μία λεκάνη και ανακάτεψε τα.

Σε ένα φλιτζάνι ρίξε 3 κουταλιές ζεστό νερό και την  μαγιά.  Άφησέ τη 2 λεπτά να ξυπνήσει. 

Μετά πρόσθεσε το μέλι και άφησέ το 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

Κάνε μια  γούβα στο αλεύρι και ρίξε μέσα  το μείγμα της μαγιάς μαζί με το υπόλοιπο νερό.

 Ζύμωσε καλά με τα χέρια,  μέχρι  η ζύμη να γίνει ελαστική και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.  

Μετά βάλε τη ζύμη σε μία λαδωμένη φόρμα, σκέπασέ την  με μία πετσέτα και άφησέ τη σε  ζεστό μέρος για περίπου  30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει λίγο.

Ψήσε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Θα ξέρεις ότι είναι έτοιμο όταν το χτυπήσεις από πάνω και ακούσεις εκείνον τον χαρακτηριστικό, υπόκωφο ήχο.

Αν το δοκιμάσεις, θα δεις πως το ψωμί μπορεί να είναι απλό, τίμιο και νόστιμο - χωρίς τίποτα παραπάνω από όσα πραγματικά χρειάζεται.


Θες να μάθεις τι σημαίνει πραγματικά "καθαρή διατροφή"

και γιατί έχει σημασία τι βάζουμε στο πιάτο μας;

Διάβασε το άρθρο μου: [ τι σημαίνει καθαρή διατροφή] 

Εδώ:https://www.evisnutritiontips.gr/2023/09/blog-post_28.html






Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου



Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Παναγιώτης Κουμεντάκης/ Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη, Υγεία ή  Αρρώστια; Διαλέξτε!!, Εκδόσεις Υγεία για Όλους, 2η Έκδοση, Αθήνα 1990.
  • Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005. 

  • Grant Doris, Συνδυασμοί Των Τροφών, Εκδόσεις Διόπτρα, Δεκέμβριος 2013.


Photo by Wesual Click on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ: ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;