ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ;

 


 

  

ΔΙΑΦΑΝΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΜΕ ΛΑΔΙ

Όταν άρχισα να ασχολούμαι πιο συνειδητά με τη διατροφή μου και να ψάχνω τι σημαίνει καθαρή διατροφή, ένα από τα πρώτα πράγματα που με εξέπληξαν ήταν η αλήθεια γύρω από τα φυτικά έλαια.

 Όπως οι περισσότεροι, έτσι και εγώ πίστευα ότι τα λάδια από σπόρους - όπως το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο  παράγονται απλά με  την έκθλιψη των σπόρων, όπως γίνεται και με το ελαιόλαδο. 

Κι όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική... και δυστυχώς όχι ευχάριστη. 

Ανακάλυψα ότι αυτά τα λάδια, πρίν φτάσουν στο τραπέζι μας, περνούν από μία μακρά διαδικασία επεξεργασίας - τόσο χημικά όσο και θερμικά - που αλλάζει εντελώςτη φυσική τους σύσταση.

 Χωρίς αυτή την επεξεργασία, θα ήταν πικρά, σκούρα και με έντονη οσμή, δηλαδή ακατάλληλα για κατανάλωση.

Η διαδικασία παραγωγής τους περιλιλαμβάνει βήματα που με έκαναν να αναρωτηθώ αν τελικά αυτό που καταναλώνουμε είναι καν λάδι με την έννοια που του δίνουμε.

1. Πρώτα απομακρύνονται διάφορα υπολείμματα φυτικής ή ζωικής προέλευσης.

2. Μετά αφαιρούνται γλοιώδεις ουσίες.

3. Ακολουθεί μείωση της οξύτητας με καυστικό νάτριο.

4. Γίνεται αποχρωματισμός με χημικές ή φυσικές ουσίες.

5. Στη συνέχεια, αφαιρούνται οι άσχημες οσμές και γεύσεις με θέρμανση υπό κενό

6. Και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως το βαμβακέλαιο ή το πυρηνέλαιο, υπάρχει και στάδιο απομαργαρίνωσης - μια διαδικασία που αφαιρεί στερεά γλυκερίδια για να μη φαίνεται θολό το λάδι.

Μέχρι να φτάσει  αυτό το λάδι στο πιάτο μας, δεν θυμίζει σε τίποτα τον φυσικό καρπό από τον οποίο ξεκίνησε.

Είναι προιόν έντονης επεξεργασίας, χωρίς καμία σχέση με την έννοια της καθαρής αγνής τροφής.

Και κάπου εκεί είναι που εκτίμησα ακόμη περισσότερο το παρθένο ελαιόλαδο. 

Ένα λάδι που βγαίνει σχεδόν όπως το δίνει η φύση. Με απλή έκθλιψη της ελιάς, κρατώνταςτη γεύση, τα αρώματα και - το σημαντικότερο - τα πολύτιμα συστατικά του. 

Χωρίς πρόσθετα, χωρίς διορθώσεις, χωρίς τεχνητές παρεμβάσεις.

Σήμερα το ελαιόλαδο είναι βασικό κομμάτι της κουζίνας μου. Και όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά γιατί συμβολίζει ακριβώς αυτό που προσπαθώ να πετύχω: καθαρή, αυθεντική, θρεπτική διατροφή.

Για μένα, η επιλογή είναι ξεκάθαρη. 

Αν θες να ακολουθείς μια διατροφή βασισμένη στην αλήθεια, την ποιότητα και την αγνότητα, άφησε τα σπορέλαια στο ράφι και διάλεξε το ελαιόλαδο που δεν χρειάζεται να προσποιηθεί  ότι είναι υγιεινό - γιατί είναι από μόνο του.


1.  .


νΝα φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005. 








Photo by Roberta Sorge on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;