Σπορέλαια και καθαρή διατροφή: Ταιριάζουν τελικά;

 


 

  

ένα διάφανο μπουκάλι που περιέχει ελαιόλαδο



Μια πιο κοντινή ματιά σε κάτι που θεωρούσα απλό

Όταν άρχισα να δίνω περισσότερη σημασία στη διατροφή μου και να καταλαβαίνω τι σημαίνει καθαρή διατροφή στην πράξη, ένα από τα πρώτα πράγματα που με μπέρδεψαν – και στη συνέχεια με προβλημάτισαν – ήταν τα φυτικά έλαια.

Όπως οι περισσότεροι, είχα την εντύπωση ότι το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και όλα τα παρόμοια προέρχονται απλώς από την έκθλιψη των αντίστοιχων σπόρων. Όπως ακριβώς γίνεται και με το ελαιόλαδο.

Αλλά στην πραγματικότητα, η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση.

Τι συμβαίνει πραγματικά

Τα περισσότερα σπορέλαια δεν βγαίνουν απλώς πιέζοντας τον σπόρο. Η φυσική τους μορφή είναι πικρή, σκούρα, με έντονη οσμή και ακατάλληλη για κατανάλωση. Για να φτάσουν στο ράφι καθαρά, άοσμα και ανοιχτόχρωμα, περνούν από μια σειρά βημάτων επεξεργασίας — και μάλιστα αρκετά βαριά.

Αυτή είναι, με απλά λόγια, η διαδικασία:

  1. Απομακρύνονται υπολείμματα και στερεά υλικά.

  2. Αφαιρούνται γλοιώδεις ουσίες που αλλοιώνουν τη σύσταση.

  3. Η οξύτητα μειώνεται με καυστικό νάτριο.

  4. Το χρώμα αλλάζει μέσω αποχρωματισμού.

  5. Η μυρωδιά και η γεύση «διορθώνονται» με θερμική επεξεργασία σε κενό περιβάλλον.

  6. Σε κάποια έλαια γίνεται και απομαργαρίνωση, ώστε να αφαιρεθούν στερεά λίπη που θα θόλωναν το προϊόν.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα λάδι χωρίς ίχνος του αρχικού καρπού. Η γεύση, το χρώμα και η μυρωδιά δεν είναι αυτά που θα περίμενες από κάτι φυσικό.

Γιατί δεν έχει σχέση με την καθαρή διατροφή

Η καθαρή διατροφή, τουλάχιστον όπως την καταλαβαίνω εγώ, βασίζεται σε τρόφιμα απλά, ανεπεξέργαστα ή ελάχιστα επεξεργασμένα. Τρόφιμα που δεν έχουν περάσει από φίλτρα, διορθώσεις και επεμβάσεις για να μοιάζουν καλύτερα απ’ ό,τι είναι.

Και τα σπορέλαια, σε αυτό το πλαίσιο, δεν χωρούν. Είναι προϊόντα βιομηχανικής διαδικασίας. Έχουν μεταμορφωθεί για να γίνουν πιο ουδέτερα, πιο σταθερά, πιο «εύκολα» στη χρήση. Αλλά στην πορεία χάνουν αυτό που λέμε φυσικότητα.

Εκεί που ξεχωρίζει το ελαιόλαδο

Όταν άρχισα να μαθαίνω όλα αυτά, κατάλαβα και κάτι άλλο: ότι το παρθένο ελαιόλαδο δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα έλαια.

Δεν φτιάχνεται με χημικά, δεν χρειάζεται διόρθωση. Βγαίνει από την ελιά με έκθλιψη, χωρίς να χαλάσει τίποτα από τη γεύση ή τα αρώματά της. Δεν κρύβει τη φυσική του προέλευση, δεν προσπαθεί να μοιάσει με κάτι άλλο. Είναι αυτό που είναι.

Και αυτή η απλότητα με κέρδισε.

Το λάδι που βάζω πλέον στην κουζίνα μου έχει χαρακτηριστικά που αναγνωρίζω: χρώμα, μυρωδιά, γεύση. Δεν είναι άοσμο, δεν είναι ουδέτερο. Έχει προσωπικότητα. Και αυτό, τελικά, μου αρκεί.

Καθαρή διατροφή σημαίνει και καθαρές επιλογές

Για μένα, το ελαιόλαδο συμβολίζει ακριβώς αυτό που προσπαθώ να κρατήσω στην καθημερινότητά μου: την απλότητα, την αυθεντικότητα, το λιγότερο επεξεργασμένο. Δεν χρειάζεται να διαβάσω την ετικέτα. Δεν χρειάζεται να αναρωτηθώ τι πέρασε για να φτάσει στο μπουκάλι.

Ξέρω τι είναι. Και γι’ αυτό το επιλέγω.

Αν κρατήσω μόνο ένα πράγμα

Αυτό που κατέληξα είναι ότι δεν έχει σημασία πόσες φορές το έφαγες ή πού το βρήκες. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρεις τι είναι αυτό που τρως. Και σε αυτό, το ελαιόλαδο είναι ξεκάθαρο.

Δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα. Δεν παρουσιάζεται ως κάτι καλύτερο απ’ ό,τι είναι. Δεν κρύβεται πίσω από επεξεργασίες. Και ίσως γι’ αυτό είναι τόσο κοντά σε αυτό που σήμερα λέμε καθαρή διατροφή.


Αν το θέμα της καθαρής διατροφής σου φαίνεται ενδιαφέρον, ειδικά όταν μιλάμε για καθημερινές, πρόχειρες επιλογές όπως τα σνακ, δες αυτό το αρθρο: «Σνακ και καθαρή διατροφή: Ταιριάζουν τελικά.https://www.evisnutritiontips.gr/2023/08/blog-post_51.html

1.  


νΝα φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005. 








Photo by Roberta Sorge on Unsplash


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ετοιμοι ζωμοί: Τι κρύβουν και γιατί δεν χωράνε σε μια καθαρή διατροφή.

Υγιεινό πόριτζ χωρίς συντηρητικά - με σταφίδες, μέλι και κανέλα Κευλάνης

Σνακ και καθαρή διατροφή: Ταιριάζουν τελικά;