ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Πρόκειται
για πολύ επεξεργασμένα και βλαβερά προϊόντα.
Σε
αντίθεση με το ελαιόλαδο όπου η επεξεργασία τελειώνει με την έκθλιψη της ελιάς και την
εξαγωγή του χυμού της, η παραγωγή των σπορέλαιων και η επεξεργασία τους, είναι
τελείως διαφορετικές. Τα σπορέλαια στην αρχική τους κατάσταση χωρίς καμία επεξεργασία, είναι ακατάλληλα για κατανάλωση λόγω της
έντονης πικρής γεύσης, της ιδιαίτερης οσμής και του σκοτεινού χρώματος τους. Για να γίνουν
κατάλληλα για κατανάλωση και να αποκτήσουν ελκυστική εμφάνιση και ευχάριστη γεύση,
χρειάζονται διάφορα στάδια επεξεργασίας.
Αυτά τα στάδια περιλαμβάνουν:
1. Στο
πρώτο στάδιο, αφαιρούνται όλα τα απορρίμματα ζωικής ή φυτικής προέλευσης που
ενδέχεται να έχουν παραμείνει στο έλαιο.
2. Στο δεύτερο στάδιο απομακρύνονται και οι
γλοιώδεις ουσίες που μπορεί να περιέχονται στο έλαιο.
3 Στο τρίτο στάδιο, η οξύτητα του ελαίου μειώνεται με την προσθήκη καυστικού νατρίου.
4. Στο
τέταρτο στάδιο, πραγματοποιείται ο
αποχρωματισμός του προϊόντος, χρησιμοποιώντας χημικές ή φυσικές μεθόδους.
5. Στο πέμπτο στάδιο, αφαιρείται η άσχημη οσμή και γεύση του λαδιού μέσω θέρμανσης υπό κενό.
6. Τέλος σε ορισμένα λάδια όπως το βαμβακέλαιο και το πυρηνέλαιο ακολουθείται έκτο στάδιο, γνωστό ως «απομαργαρίνωση» κατά το οποίο απομακρύνονται τα στερεά γλυκερίδια, που προκαλούν θολότητα στο λάδι. Μετά από όλα αυτά τα στάδια το έλαιο είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Σε αντίθεση με τα άλλα λάδια που υφίστανται εκτενή επεξεργασία, το παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί τις φυσικές του ιδιότητες και την αυθεντική γεύση του ελαιόκαρπου. Αυτή η φυσική αγνότητα και η πλούσια βιολογική του σύνθεση το καθιστούν όχι μόνο νόστιμο αλλά και θρεπτικό, προσφέροντας πολλά αντιοξειδωτικά οφέλη για την υγεία μας.
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία
Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας
Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
Photo by Roberta Sorge on Unsplash