ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ. ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ






Ένα καρβέλι ψωμί

Από πάντα, το ψωμί είχε μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι. Ήταν απλό, χορταστικό και σχεδόν πάντα παρόν. Κάποτε, αρκούσαν λίγα βασικά υλικά: αλεύρι, νερό, προζύμι ή μαγιά και αλάτι.

Με τα χρόνια όμως, κάτι άλλαξε. Το ψωμί που βρίσκω σήμερα στα ράφια δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο το παλιό, σπιτικό καρβέλι.

Τώρα υπάρχουν προσθήκες – διάφορα "βελτιωτικά" που προστίθενται στο αλεύρι, για να γίνει το ψωμί πιο φουσκωτό, πιο λευκό, πιο μαλακό... πιο "τέλειο".

Κάποια από αυτά βοηθούν να φτιάχνεται εύκολα η ζύμη, κάποια δίνουν χρώμα ή όγκο, άλλα κρατούν την υφή μαλακή για μέρες. Όλα έχουν τον σκοπό τους – δεν το αρνείται κανείς. Αλλά εγώ, όταν σκέφτομαι καθαρή διατροφή, φαντάζομαι κάτι πιο λιτό. Κάτι αληθινό.

Το πιο περίεργο; Πολλές φορές, αυτές οι προσθήκες ούτε καν φαίνονται στην ετικέτα. Έτσι, δεν ξέρεις πάντα τι ακριβώς τρως.


Πώς διαλέγω ψωμί όταν δεν το φτιάχνω μόνη μου

Δεν φτιάχνω πάντα ψωμί στο σπίτι. Υπάρχουν φορές που χρειάζομαι μια έτοιμη λύση — και είναι εντάξει αυτό. Αλλά τότε προσπαθώ να διαλέγω όσο πιο καθαρά μπορώ.

Διαβάζω την ετικέτα. Αν δω συστατικά που δεν καταλαβαίνω ή μια τεράστια λίστα με "Ε" και τεχνητά βελτιωτικά, το αφήνω πίσω. Ψάχνω κάτι πιο απλό: αλεύρι, μαγιά ή προζύμι, αλάτι, λίγο ελαιόλαδο. Τίποτα άλλο. Αυτό για μένα είναι “καθαρό ψωμί”.


Τι περιέχει το καθαρό ψωμί για μένα

Δεν ψάχνω το “τέλειο”. Ψάχνω το τίμιο.

Για μένα, ένα καθαρό ψωμί έχει:

  • Μόνο 3–5 βασικά υλικά

  • Χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά

  • Χωρίς βελτιωτικά ή διογκωτικά

  • Χωρίς “μαλακτικά” ή συντηρητικά

Αν έχει λίγο ξινό άρωμα, τραγανή κόρα και δεν "κρατιέται" μέρες ψεύτικα μαλακό — ακόμα καλύτερα.


Καθαρή διατροφή δεν σημαίνει τέλεια

Μου πήρε καιρό να το καταλάβω, αλλά καθαρή διατροφή δεν σημαίνει πως τα κάνεις όλα τέλεια. Σημαίνει να έχεις επίγνωση. Να κοιτάς λίγο καλύτερα. Να διαλέγεις με κριτήριο το απλό και το αληθινό, όσο μπορείς — χωρίς τύψεις, χωρίς πίεση.

Και κάπως έτσι, ακόμα κι ένα κομμάτι ψωμί γίνεται σύμμαχος. Όχι απλώς συνοδευτικό.


Θες να δοκιμάσεις ένα εύκολο, καθαρό ψωμί;

"Δες τη συνταγή μου για σπιτικό ψωμί με απλά, καθαρά υλικά — χωρίς ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, μόνο με ό,τι καταλαβαίνεις και διαβάζεις"  Δες τη συνταγή εδώ:https://www.evisnutritiontips.gr/2023/09/blog-post_4.html


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου



Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.


Photo by Helen Oreshchenko on Unsplash



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΡΙΤΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ - ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ: ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;