ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΤΙ ΕΜΑΘΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Γιατί έμαθα να διαβάζω τις ετικέτες
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα υπήρχε κάποιος να μου λέει τι να φάω και τι να αποφύγω.
Στο σχολείο, στα βιβλία, παντού άκουγα για "σωστή διατροφή", "καλές επιλογές", "αγνά τρόφιμα".
Μόνο που μεγαλώνοντας, ανακάλυψα κάτι διαφορετικό: ακόμα και τα "υγιεινά" προιόντα, κρύβουν πράγματα που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.
Κοιτάς ένα πακέτο και λες "φαίνεται φυσικό", αλλά όταν διαβάσεις την ετικέτα, βλέπεις έναν μικρό κατάλογο με λέξεις που δύσκολα προφέρεις.
Κάπου εκεί μπαίνει και το κομμάτι της καθαρής διατροφής.
Όχι σαν αυστηρός κανόνας, αλλά σαν επιθυμία να ξέρω τι τρώω - όσο πιο καθαρά και απλά γίνεται.
Τι σημαίνουν τα "Ε" στις συσκευασίες
Έμαθα πως κάθε φορά που βλέπω ετικέτα κάτι με "Ε" και έναν αριθμό, πρόκειται για κάποιο πρόσθετο.
Άλλες φορές γράφεται το όνομα, όπως "θειώδες νάτριο" - πιο χημικό δεν γίνεται.
Κι όμως όλα αυτά μπαίνουν στα τρόφιμα για διάφορους λόγους: για να διαρκούν, να δείχνουν πιο έντονα, να γίνονται πιο "ελκυστικά".
Απλώς το κρατάω στο μυαλό μου, χωρίς πανικό.
Δεν κάνω λίστες, δεν μετράω τα πάντα - απλώς κοιτάζω λίγο καλύτερα.
Και όσο μπορώ, επιλέγω πιο κοντά στο αληθινό. Λιγότερα πρόσθετα, λιγότερες "παρεμβάσεις".
Παραδείγματα προσθέτων τροφίμων
Αν θέλεις, παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα από κατηγορίες προσθέτων που αναγράφονται συνήθως με Ε και αριθμούς:
Ε100-199: χρωστικές
Ε200-299: συντηρητικά
Ε300-399: αντιοξειδωτικά
Ε400-499: σταθεροποιητές και ρυθμιστές
Ε620-637 ενισχυτικά γεύσης
Ε950-967: γλυκαντικά
Ε1401-1442: τροποποιημένα άμυλα
Δεν χρειάζεται πανικός - απλώς παρατηρώ
Δεν χρειάζεται να τα αποστηθήσω όλα.
Αρκεί που σιγά σιγά τα αναγνωρίζω και μαθαίνω να ξεχωρίζω τι μου ταιριάζει - ή πιο σωστά, τι μοιάζει αληθινό στο πιάτο μου.
"Αν θέλεις να δεις πώς οργανώνω το ντουλάπι μου με καθαρές τροφές, διάβασε εδώ"https://www.evisnutritiontips.gr/2025/06/blog-post_26.html
Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.
Εύη Μπέλλου
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005.
Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021
Photo by Fikri Rasyid on Unsplash
.