Βενζοικό νάτριο στα αναψυκτικά: γιατί υπάρχει στην ετικέτα μου;








ένα ποτήρι με αναψυκτικό


Ο δικός μου δρόμος προς την καθαρή διατροφή

Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το τι τρώω και τι πίνω, κατάλαβα πως η καθαρή διατροφή δεν είναι ούτε λίστα κανόνων ούτε μια μόδα που ακολουθώ. Είναι ένας τρόπος να βλέπω διαφορετικά τη σχέση μου με το φαγητό. Θέλω να ξέρω τι υπάρχει μέσα σε κάθε μπουκάλι, σε κάθε συσκευασία, σε κάθε μπουκιά. Θέλω να αναγνωρίζω τα υλικά, να καταλαβαίνω πώς φτιάχτηκαν, από πού προέρχονται. Όταν ανακαλύπτω ένα ακόμα πρόσθετο, δεν το βλέπω σαν απειλή∙ το βλέπω σαν μια μικρή αποκάλυψη που με βοηθά να γνωρίζω καλύτερα τη διατροφή μου.

Έτσι έφτασα κάποια στιγμή να σταθώ μπροστά σε μια ετικέτα αναψυκτικού και να διαβάσω: βενζοικό νάτριο.


Τι είναι το βενζοικό νάτριο;

Αν κάτσω να το εξηγήσω με απλά λόγια, το βενζοικό νάτριο δεν είναι κάτι που αλλάζει τη γεύση ή την υφή του ποτού μου. Δεν είναι εκεί για να το κάνει πιο γλυκό, πιο αρωματικό ή πιο αφρώδες. Ο ρόλος του είναι τελείως διαφορετικός: μπαίνει για να κρατά το αναψυκτικό αναλλοίωτο για πολύ καιρό.

Σκέφτομαι ότι τα περισσότερα αναψυκτικά είναι γλυκά και ταυτόχρονα όξινα. Αυτό το περιβάλλον είναι ιδανικό για μικροοργανισμούς και για αλλοιώσεις. Εκεί ακριβώς μπαίνει το βενζοικό νάτριο∙ λειτουργεί σαν φρουρός, σαν ασπίδα που προστατεύει το περιεχόμενο ώστε να μείνει ίδιο για μήνες.

Οπότε, κάθε φορά που βλέπω αυτή τη λέξη στην ετικέτα, ξέρω πως δεν είναι τυχαία. Έχει μια συγκεκριμένη τεχνολογική αποστολή.


Γιατί η καθαρή διατροφή δεν θέλει τα πρόσθετα

Όμως η δική μου επιλογή δεν σταματάει εκεί. Στην πορεία μου προς την καθαρή διατροφή, κατάλαβα πως δεν είναι θέμα να χαρακτηρίσω τα πρόσθετα «καλά» ή «κακά». Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Η καθαρή διατροφή έχει μια φιλοσοφία διαφορετική: επιλέγει την απλότητα.


Απλότητα στα υλικά

Όσο λιγότερα και πιο γνωστά είναι τα συστατικά ενός τροφίμου, τόσο πιο κοντά αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στη φύση. Μου αρέσει όταν η λίστα περιλαμβάνει λέξεις που αναγνωρίζω, υλικά που θα μπορούσα να έχω κι εγώ στην κουζίνα μου. Όταν διαβάζω ονόματα περίπλοκα ή χημικούς όρους, το τρόφιμο αμέσως απομακρύνεται από αυτή την αίσθηση της απλότητας.


Πραγματική γεύση

Η γεύση είναι ζωντανή, αλλάζει με τον χρόνο, ωριμάζει, ίσως και να αλλοιώνεται. Αυτό το ταξίδι της γεύσης είναι μέρος της φυσικής διατροφής. Όταν ένα πρόσθετο, όπως το βενζοικό νάτριο, μπαίνει για να κρατήσει τη γεύση σταθερή σε βάθος χρόνου, νιώθω πως κάτι χάνεται. Σαν να βάζουμε τη γεύση σε ένα κουτί και να την παγώνουμε. Εγώ προτιμώ το αυθεντικό της πρόσωπο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο δεν κρατάει για πάντα.


Καθαρότητα

Υπάρχει κάτι απελευθερωτικό στο να κοιτάζω μια ετικέτα και να διαβάζω μόνο απλές, κατανοητές λέξεις. Είναι σαν να ξέρω ακριβώς τι βάζω στο ποτήρι ή στο πιάτο μου, χωρίς να χρειάζομαι λεξικό ή χημικό οδηγό. Αυτή η καθαρότητα είναι για μένα η ουσία της καθαρής διατροφής.


Η προσωπική μου στάση απέναντι στο βενζοικό νάτριο

Όταν βρίσκομαι στο σούπερ μάρκετ και διαβάζω «βενζοικό νάτριο» πάνω σε ένα αναψυκτικό, δεν πανικοβάλλομαι. Δεν το βλέπω σαν κάτι άγνωστο ή τρομακτικό. Ξέρω τον ρόλο του, ξέρω γιατί μπαίνει. Αλλά ξέρω επίσης πως δεν ταιριάζει με τη δική μου αναζήτηση για απλότητα.

Η επιλογή μου να μην το προτιμώ δεν είναι άρνηση∙ είναι συνειδητή στάση. Είναι μια υπενθύμιση ότι θέλω τα ποτά και τα φαγητά μου όσο πιο απλά γίνεται. Θέλω να αναγνωρίζω το κάθε συστατικό, να ξέρω ότι είναι κοντά στη φύση, χωρίς περιττές προσθήκες.


Η χαρά της ανακάλυψης

Κάθε φορά που ανακαλύπτω ένα νέο πρόσθετο και μαθαίνω τι κάνει, νιώθω πως κερδίζω ένα μικρό κομμάτι γνώσης. Δεν με κάνει αυτόματα να το αποδεχτώ ούτε να το απορρίψω. Με κάνει όμως πιο συνειδητή. Η καθαρή διατροφή, για μένα, είναι μια πορεία που με φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια των τροφίμων. Και αυτή η αλήθεια είναι απλή.


Η καθαρή διατροφή σαν φιλοσοφία ζωής

Όσο περισσότερο την ακολουθώ, τόσο καταλαβαίνω ότι η καθαρή διατροφή δεν περιορίζεται στο πιάτο ή στο ποτήρι μου. Είναι μια στάση απέναντι στη ζωή. Αναζητάω την απλότητα όχι μόνο στα τρόφιμα, αλλά και στην καθημερινότητά μου. Μαθαίνω να εκτιμώ το λιγότερο, το ξεκάθαρο, το αυθεντικό.

Κι όταν συναντώ λέξεις όπως «βενζοικό νάτριο», δεν τις απορρίπτω με θυμό. Τις αναγνωρίζω, τις κατανοώ, και μετά αποφασίζω: θέλω να γεμίσω τη διατροφή μου με όσα είναι κοντά στη φύση, με υλικά που μιλούν απλά και καθαρά.


Το δικό μου συμπέρασμα

Σήμερα, η διατροφή μου είναι γεμάτη από μικρές επιλογές που με φέρνουν πιο κοντά σε αυτό που θεωρώ καθαρό και απλό. Δεν είμαι τέλεια και δεν ψάχνω την τελειότητα. Ψάχνω την καθαρότητα, την απλότητα, τη διαφάνεια. Και αυτό σημαίνει να επιλέγω συνειδητά, να μαθαίνω, να ανακαλύπτω.

Το βενζοικό νάτριο είναι εκεί, στις ετικέτες των αναψυκτικών, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Το αναγνωρίζω, το σέβομαι για τον ρόλο του, αλλά επιλέγω να ακολουθήσω έναν άλλο δρόμο: τον δρόμο της καθαρής διατροφής. Έναν δρόμο που με φέρνει πιο κοντά στη φύση, πιο κοντά στην αλήθεια, πιο κοντά σε μένα.


«Αν κι εσύ έχεις σταθεί μπροστά σε ένα αναψυκτικό αναρωτώμενος τι να κάνεις, ίσως σε ενδιαφέρει και το παλαιότερο άρθρο μου 

"Αναψυκτικά και καθαρή διατροφή: τι επιλέγω τελικά;

Δες εδώ https://www.evisnutritiontips.gr/2023/08/blog-post_28.html


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- Ζαμπετάκης Ιωάννης, Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφή,  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009. 

- Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005. 

- Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017

- Δημήτριος Μπόσκος ΟΜ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη 2021.



Photo by Janik on Unsplash


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό ή έτοιμο φαγητό; Τι κερδίζεις όταν μαγειρεύεις εσύ

Τι είναι τα τροποποιημένα άμυλα και γιατί υπάρχουν τόσο συχνά.

Καθαρή διατροφή στο σπίτι: Έφτιαξα μόνη μου αραβικές πίτες και δεν το πίστευα