Κοχινιλικό Κόκκινο (Ε124): Τι είναι και γιατί το συναντώ τόσο συχνά στα γλυκά;


ενα κομμάτι τούρτα


Όσο πιο βαθιά μπαίνω στη φιλοσοφία της καθαρής διατροφής, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόση δύναμη έχουν οι λεπτομέρειες. Και μια από αυτές τις λεπτομέρειες, που εμφανίζεται συχνά σε γλυκά και ζαχαρωτά, είναι το κοχινιλικό κόκκινο, γνωστό και ως Ε124.

Κάθε φορά που διαβάζω μια ετικέτα και βλέπω αυτόν τον κωδικό, ξέρω ότι πρόκειται για μια συγκεκριμένη, χαρακτηριστική κόκκινη χρωστική που έχει κερδίσει τη θέση της στη βιομηχανία τροφίμων. Και κάπως έτσι θέλησα να καταλάβω καλύτερα τι είναι, πού χρησιμοποιείται και ποια θέση έχει μέσα στη δική μου προσέγγιση της καθαρής διατροφής.


Τι είναι το Ε124 

Το κοχινιλικό κόκκινο είναι μια συνθετική χρωστική που δημιουργείται εργαστηριακά. Δεν προέρχεται από φυσικές πηγές και γι’ αυτό έχει τρομερή συνέπεια στην απόχρωση που δίνει. Αυτό είναι και το βασικό του πλεονέκτημα: προσφέρει αποτέλεσμα σταθερό, προβλέψιμο, χωρίς διακυμάνσεις από παρτίδα σε παρτίδα.

Αν κάτι χαρακτηρίζει το Ε124, είναι η ικανότητά του να προσφέρει ένα καθαρό, έντονο, φωτεινό κόκκινο, το οποίο παραμένει σταθερό ακόμη και μετά από επεξεργασία, ανάμειξη ή θερμότητα.


Η χαρακτηριστική του απόχρωση

Το κοχινιλικό κόκκινο αναγνωρίζεται εύκολα γιατί:

δίνει ζωηρό και έντονο κόκκινο,

παραμένει σταθερό και ομοιόμορφο,

δεν ξεθωριάζει εύκολα,

αναμειγνύεται ιδανικά σε ζύμες, κρέμες και σιρόπια.

Όταν βλέπω γλυκά με «καθαρό» κόκκινο χρώμα που μοιάζει σχεδόν γιορτινό ή παιχνιδιάρικο, σχεδόν πάντα ξέρω ότι περιέχουν Ε124.


Πού χρησιμοποιείται συνήθως το Ε124;

Το κοχινιλικό κόκκινο έχει αγαπημένες κατηγορίες προϊόντων. Συνήθως το βρίσκω σε:

Ζαχαρωτά και καραμέλες

Ζελεδάκια, jelly sweets, γλειφιτζούρια – όλα εκείνα τα λαχταριστά γλυκά με έντονο κόκκινο «ποπ» χρώμα.

Γλάσα, επικάλυψη και διακόσμηση

Επικαλύψεις κέικ, mirror glaze, πάστες και επεξεργασμένες κρέμες που χρειάζονται χρώμα με συνέπεια.

Παγωτά και παγωμένες λιχουδιές

Παγωτά φράουλας, γρανίτες, sorbet.

Σιρόπια και έτοιμες κρέμες

Σιρόπια για cheesecake, topping φράουλας, συσκευασμένες κρέμες ζαχαροπλαστικής.

Αναψυκτικά και ποτά

Κάποια ποτά, cocktails σε μπουκάλι ή ροφήματα που χρειάζονται κόκκινη απόχρωση.

Αρτοσκευάσματα και γέμιση

Donuts με χρωματιστό γλάσο, γλυκές γεμίσεις, έτοιμες ζύμες με χρώμα.

Με λίγα λόγια, οπουδήποτε βλέπω «φωτεινό κόκκινο», το Ε124 είναι πιθανός ύποπτος.


Γιατί το χρησιμοποιούν τόσο συχνά στη ζαχαροπλαστική;

Η απάντηση είναι απλή: γιατί αποδίδει άψογα.

Το Ε124 προσφέρει:

σταθερή απόχρωση,

αντοχή στη θερμότητα,

καλή διαλυτότητα,

μηδενική επίδραση στη γεύση,

ιδανική εμφάνιση σε επαγγελματικά προϊόντα.

Αν σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι ένα γλυκό να φαίνεται ομοιόμορφο και ελκυστικό, καταλαβαίνω γιατί το κοχινιλικό κόκκινο έχει τέτοια δημοφιλία σε εργαστήρια και βιομηχανίες.


Το Ε124 μέσα στη φιλοσοφία της καθαρής διατροφής

Η καθαρή διατροφή δεν αφορά την αποφυγή των πάντων· αφορά τη συνείδηση και την επιλογή. Και εγώ αυτό προσπαθώ να εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου: να γνωρίζω τι υπάρχει μέσα σε αυτό που τρώω.

Το Ε124:

είναι συνθετική χρωστική,

προσφέρει συγκεκριμένη οπτική απόδοση,

χρησιμοποιείται κυρίως σε επεξεργασμένα γλυκά.

Όταν το βλέπω σε μία ετικέτα, ξέρω ότι το προϊόν έχει υποστεί χρωματική επεξεργασία για λόγους εμφάνισης. Στο πλαίσιο της καθαρής διατροφής, αυτό είναι μια πληροφορία που βοηθάει: δεν είναι απαγόρευση — είναι επίγνωση.


Όταν θέλω να το αποφύγω

Υπάρχουν φορές που θέλω να προτιμήσω πιο «καθαρές» επιλογές, κυρίως σε εμφάνιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγω γλυκά που χρησιμοποιούν φυσικά χρώματα, όπως:

χυμό παντζαριού,

εκχυλίσματα φρούτων,

συμπυκνωμένο ρόδι,

κεράσι ή βατόμουρο σε πάστα.

Οι αποχρώσεις είναι πιο ήπιες, πιο γήινες, πιο φυσικές. Και αυτό μερικές φορές είναι ακριβώς αυτό που θέλω.


Η πραγματική διαφορά ανάμεσα στο Ε120 και το Ε124

Ε120 – Καρμίνιο

• Είναι ζωικής προέλευσης χρωστική.

• Παράγεται από την κοχινίλη, δηλαδή από συγκεκριμένα μικρά έντομα.

• Δίνει πιο ζεστές, φυσικές, βαθιές αποχρώσεις κόκκινου.


Ε124 – Κοχινιλικό κόκκινο

• Είναι συνθετική χρωστική, εργαστηριακής παραγωγής.

• Δεν έχει καμία σχέση με ζώα ή έντομα.

• Δίνει πιο καθαρές, έντονες και φωτεινές κόκκινες αποχρώσεις.


Πώς αποφασίζω τι θα βάλω τελικά στο καλάθι μου

Η διαδικασία μου είναι απλή και χωρίς άγχος:

Διαβάζω πάντα την ετικέτα.

Αναρωτιέμαι τι θέλω εκείνη τη στιγμή: κάτι πιο φυσικό ή κάτι απλώς νόστιμο και ελκυστικό;

Δεν είμαι απόλυτη.

Θυμάμαι ότι η καθαρή διατροφή είναι στάση, όχι τιμωρία.

Κάποιες μέρες θα διαλέξω κάτι με Ε124. Κάποιες άλλες, όχι.

Το σημαντικό είναι ότι ξέρω τι σημαίνει η επιλογή μου.


Η αισθητική αξία του κοχινιλικού κόκκινου

Το Ε124 δίνει στα γλυκά μια εμφάνιση πιο «γιορτινή», πιο έντονη, πιο εντυπωσιακή. Έχει έναν τρόπο να κάνει το προϊόν να φαίνεται πιο φρέσκο, πιο ελκυστικό, πιο ενωμένο χρωματικά.

Και, ας είμαστε ειλικρινείς: πολλές φορές η εμφάνιση είναι το μισό γλυκό.


Μια τελευταία σκέψη

Το κοχινιλικό κόκκινο (Ε124) είναι μια χρωστική με σημαντική θέση στη ζαχαροπλαστική. Προσφέρει έντονο, σταθερό χρώμα και ενισχύει την εμφάνιση των γλυκών.

Στο πλαίσιο της καθαρής διατροφής, η αξία του δεν βρίσκεται στο αν “επιτρέπεται” ή όχι — αλλά στο ότι μαθαίνω να αναγνωρίζω τι επιλέγω.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμη που μπορώ να έχω όταν αγοράζω ή απολαμβάνω ένα γλυκό.


Αν θέλεις να διαβάσεις κι ένα ακόμη θέμα που ίσως σε ενδιαφέρει, ρίξε μια ματιά εδώ

Συντηρητικά σε πολλά τρόφιμα _ αλλά χρειάζονται πάντα;


 https://www.evisnutritiontips.gr/2023/09/2_17.html


Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

 Εύη Μπέλλου


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.


Βιβλιογραφία


Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.

Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005. 

Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017


Photo by Diliara Garifullina on Unsplash

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό ή έτοιμο φαγητό; Τι κερδίζεις όταν μαγειρεύεις εσύ

Τι είναι τα τροποποιημένα άμυλα και γιατί υπάρχουν τόσο συχνά.

Καθαρή διατροφή στο σπίτι: Έφτιαξα μόνη μου αραβικές πίτες και δεν το πίστευα