Καρμίνιο (E120): Τι Είναι και Πού Χρησιμοποιείται


κόκκινη σκόνη σε ένα βάζο


Όσο πιο πολύ βουτάω στον κόσμο της καθαρής διατροφής, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ τη σημασία του να γνωρίζω τι πραγματικά κρύβεται πίσω από κάθε συστατικό. Ένα από αυτά που με έκαναν να σταματήσω, να κοιτάξω δύο φορές την ετικέτα και να το ψάξω λίγο παραπάνω, είναι το καρμίνιο, γνωστό και ως Ε120.

Ναι, το συναντάω συχνά σε γλυκά, ζαχαρωτά και προϊόντα με κόκκινη απόχρωση. Αλλά όσο το μάθαινα, τόσο περισσότερο κατέληγα πως δεν είναι κάτι που θέλω να επιλέγω προσωπικά, ειδικά καθώς έχω στραφεί σε πιο φυσικές επιλογές στη διατροφή μου.


Η προέλευσή του: μια χρωστική που προέρχεται από έντομα


Το καρμίνιο είναι μια φυσική χρωστική ζωικής προέλευσης, που παράγεται από την κοχινίλη, μικρά έντομα τα οποία συλλέγονται και επεξεργάζονται.

Αυτός ο τρόπος παραγωγής είναι γνωστός εδώ και αιώνες και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Αν και κατανοώ απόλυτα γιατί έχει τόσο σταθερή θέση στον χώρο των χρωστικών, για μένα το γεγονός ότι προέρχεται από έντομα είναι από μόνο του αρκετό για να μην το επιλέγω.

Δεν μου ταιριάζει στη φιλοσοφία της καθαρής διατροφής που προσπαθώ να ακολουθώ.


Η βαθιά κόκκινη απόχρωση που το κάνει τόσο δημοφιλές

Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι το καρμίνιο δίνει μια εξαιρετικά όμορφη, ζεστή και βαθιά κόκκινη απόχρωση.

Το χρώμα του:

είναι έντονο χωρίς να φαίνεται τεχνητό,

θυμίζει ώριμα φρούτα,

είναι σταθερό ακόμη και μετά από ψήσιμο ή βράσιμο,

προσφέρει ομοιόμορφη απόχρωση χωρίς να «σπάει».

Γι’ αυτό και πολλοί παραγωγοί το επιλέγουν — δίνει premium εμφάνιση σε γλυκά και επιδόρπια.

Αλλά όσο κι αν καταλαβαίνω την αξία του, προσωπικά προτιμώ να στραφώ σε πιο φυσικές, φυτικής προέλευσης χρωστικές.


Πού συναντάω πιο συχνά το καρμίνιο

Αρχίζοντας να προσέχω περισσότερο τις ετικέτες, διαπίστωσα ότι το καρμίνιο εμφανίζεται σε προϊόντα όπως:

ζελεδάκια και γλυφιτζούρια,

γλάσα και πάστες ζαχαροπλαστικής,

παγωτά κεράσι, φράουλα ή μούρο,

μαρμελάδες και σιρόπια,

γεμίσεις σε αρτοσκευάσματα,

αναψυκτικά με κόκκινη απόχρωση.

Κάθε φορά που βλέπω αυτό το χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο, ξέρω ότι μπορεί να υπάρχει καρμίνιο.


Πώς ταιριάζει στη λογική της καθαρής διατροφής μου


Για μένα, καθαρή διατροφή σημαίνει επίγνωση και συνειδητή επιλογή, όχι αυστηρότητα ή άγχος.

Όταν όμως γνωρίζω ότι μια χρωστική προέρχεται από έντομα, νιώθω ότι απομακρύνεται από τη δική μου προσωπική φιλοσοφία.

Οπότε, όσο κι αν το καρμίνιο είναι φυσικό, δεν είναι κάτι που θέλω να επιλέγω.

Δεν το δαιμονοποιώ — απλώς δεν ταιριάζει σε εμένα και σε αυτό που έχω επιλέξει για τη δική μου καθημερινότητα.


Τι προτιμώ αντί για το καρμίνιο


Επειδή αγαπώ τις καθαρές, πιο φυσικές επιλογές, προτιμώ χρώματα που προέρχονται από:

χυμό παντζαριού,

συμπυκνωμένα φρούτα,

ρόδι,

κεράσι ή βατόμουρο,

φυτικές βαφές με πιο απαλές αποχρώσεις.

Μπορεί αυτά τα χρώματα να μην έχουν την ίδια ένταση με το καρμίνιο, αλλά μου δίνουν μια αίσθηση πιο καθαρής επιλογής, πιο κοντά σε αυτό που θέλω να βάζω στο πιάτο μου.


Η σύγχυση με το Ε124


Πολύ συχνά μπερδεύεται το Ε120 με το Ε124, επειδή και τα δύο είναι κόκκινες χρωστικές.

Η διαφορά όμως είναι καθαρή:

Ε120 = ζωικής προέλευσης, από έντομα

Ε124 = συνθετική χρωστική εργαστηρίου

Παρόλο που κανένα από τα δύο δεν ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία μου, το γεγονός ότι το Ε120 βασίζεται στην επεξεργασία εντόμων είναι καθοριστικό.

Αν πρέπει να επιλέξω, προτιμώ φυτικές χρωστικές και όχι ζωικές ή συνθετικές.


Πώς αποφασίζω τι να βάλω στο καλάθι μου


Έχω καταλήξει σε μια μικρή διαδικασία που με βοηθάει:

Κοιτάζω την ετικέτα – ειδικά όταν είναι κάτι κόκκινο.

Εντοπίζω το Ε120 και ξέρω τι σημαίνει.

Αποφασίζω αν θέλω κάτι πιο φυσικό εκείνη τη στιγμή.

Δεν πιέζω τον εαυτό μου — απλώς επιλέγω συνειδητά.

Προτιμώ φυτικές επιλογές, γιατί ταιριάζουν στη δική μου προσέγγιση της καθαρής διατροφής.


Μια τελευταία σκέψη


Το καρμίνιο (Ε120) είναι μια χρωστική με μακρά ιστορία, σταθερή παρουσία και χαρακτηριστικό χρώμα. Προέρχεται από έντομα, κάτι που το καθιστά φυσικό αλλά ταυτόχρονα ζωικής προέλευσης.

Και όσο κι αν καταλαβαίνω την αξία και τη χρήση του, δεν είναι μια επιλογή που ταιριάζει σε μένα.

Στη δική μου πορεία προς μια πιο καθαρή και συνειδητή διατροφή, προτιμώ χρώματα φυτικά, διακριτικά, απλά — περισσότερο κοντά σε αυτό που θέλω να βάζω στο σώμα μου και στην καθημερινότητά μου.


Κι επειδή η καθαρή διατροφή ξεκινά από τη γνώση, σου αφήνω κι ένα ακόμη θέμα που ίσως σου φανεί χρήσιμο:

Καθαρή διατροφή από την αρχή - χρωστικές στα τρόφιμα

https://www.evisnutritiontips.gr/2023/08/blog-post_52.html



Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

Εύη Μπέλλου



Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.





Βιβλιογραφία


Ευστράτιος Κυρανάς, Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, Εκδόσεις Τζιόλα 2021.

Πάρις Κυπαρισσίου /Σταματία Μαζαράκη / Μαρία Παπακωνσταντίνου, Γνωρίζοντας Τα Τρόφιμα, τροφογνωσία – εμπορευματογνωσία, Εκδόσει,ς Les Livres du Tourisme, 2005. 

Ιωάννης Χατήρης/ Reinhard Löbbert/ Ulrike Berges/ Joachim Beck/ Dietlind Hanrieder, Χημεία Τροφίμων & Βασικές Αρχές Διατροφής, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017


Photo by ali shefi on Unsplash


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό ή έτοιμο φαγητό; Τι κερδίζεις όταν μαγειρεύεις εσύ

Τι είναι τα τροποποιημένα άμυλα και γιατί υπάρχουν τόσο συχνά.

Καθαρή διατροφή στο σπίτι: Έφτιαξα μόνη μου αραβικές πίτες και δεν το πίστευα