Φτιάξε τη βάση: 5 καθαρές συνταγές που πάνε παντού

 


Διάφορες βάσεις φαγητών





Αν κάτι έχω καταλάβει όσο προσπαθώ να τρώω πιο καθαρά, είναι ότι το μυστικό δεν βρίσκεται στις περίπλοκες συνταγές. Βρίσκεται στη βάση. Σε εκείνα τα απλά, ευέλικτα φαγητά που μπορώ να ετοιμάσω μία φορά και να τα χρησιμοποιήσω με πολλούς διαφορετικούς τρόπους μέσα στην εβδομάδα.

Για μένα, καθαρή διατροφή δεν σημαίνει να μαγειρεύω κάθε μέρα από την αρχή. Σημαίνει να οργανώνομαι έξυπνα. Να έχω στο ψυγείο και στο ντουλάπι μου έτοιμες βάσεις, φτιαγμένες από απλά υλικά, που «πάνε παντού» και προσαρμόζονται ανάλογα με την όρεξη, τον χρόνο και τη διάθεσή μου.

Σε αυτό το άρθρο μοιράζομαι τις 5 καθαρές συνταγές–βάσεις που επιστρέφω ξανά και ξανά.


Τι εννοώ όταν λέω «βάση»

Βάση είναι ένα φαγητό που:

- έχει απλά, καθαρά υλικά

- συντηρείται εύκολα

- συνδυάζεται με πολλά άλλα τρόφιμα

- μεταμορφώνεται χωρίς κόπο

Δεν το τρώω πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αλλάζω συνοδευτικά, προσθέτω μυρωδικά, το βάζω σε σαλάτα, σε μπολ, σε wrap ή σαν συνοδευτικό. Και έτσι αποφεύγω τον αυτοματισμό της εύκολης, έτοιμης λύσης.


1. Ψητά λαχανικά φούρνου – η βάση που σώζει μέρες

Αν έπρεπε να διαλέξω μία μόνο βάση, θα ήταν αυτή.


Πώς τη φτιάχνω

Διαλέγω εποχιακά λαχανικά (καρότα, κολοκύθια, πατάτες, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, κρεμμύδι). Τα κόβω χοντρά, τα απλώνω σε ταψί, λίγο ελαιόλαδο, αλτι, πιπέρι και μυρωδικά.

Ψήνω μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.


Πού τα χρησιμοποιώ

- ως συνοδευτικό

- σε σαλάτα την επόμενη μέρα

- μέσα σε wrap ή sandwich

- χτυπημένα στο μπλέντερ για σπιτική σάλτσα

Μένουν στο ψυγείο 3–4 μέρες και κάθε φορά μοιάζουν με άλλο φαγητό.


2. Απλά βρασμένα όσπρια – όχι μόνο για τη φασολάδα

Τα όσπρια είναι από τις πιο παρεξηγημένες βάσεις. Οι περισσότεροι τα συνδέουμε με συγκεκριμένα φαγητά, ενώ στην πραγματικότητα είναι απίστευτα ευέλικτα.


Πώς τα ετοιμάζω

Βράζω φακές, ρεβίθια ή φασόλια χωρίς πολλά καρυκεύματα. Μόνο αλάτι προς το τέλος.


Πού τα χρησιμοποιώ

- σε σαλάτες

- σε μπολ με λαχανικά

- λιωμένα σαν άλειμμα

- μέσα σε ρύζι ή κινόα

Όταν είναι έτοιμα από πριν, παύουν να είναι «μπελάς».


3. Ρύζι ή κινόα σκέτα – ο καμβάς της εβδομάδας

Για χρόνια θεωρούσα το ρύζι βαρετό. Μέχρι που το είδα σαν βάση και όχι σαν τελικό πιάτο.


Πώς το φτιάχνω

Βράζω λευκό ή καστανό ρύζι ή κινόα σκέτη, χωρίς έντονες γεύσεις.


Πού το χρησιμοποιώ

- σαν βάση για μπολ

- μέσα σε γεμιστά λαχανικά

- ανακατεμένο με όσπρια

- σοταρισμένο την επόμενη μέρα με λαχανικά

Το μυστικό είναι να το αφήνω ουδέτερο για να «δέχεται» συνδυασμούς.


4. Σπιτική σάλτσα–βάση (μία, όχι δέκα)

Δεν χρειάζομαι πολλές σάλτσες. Μία καλή, καθαρή σάλτσα μπορεί να αλλάξει τελείως ένα πιάτο.


Η δική μου σταθερή επιλογή

Σάλτσα από:

ψητά λαχανικά ή ντομάτα

ελαιόλαδο

μυρωδικά

λίγο σκόρδο

Τη χτυπάω στο μπλέντερ και τη φυλάω σε βαζάκι.


Πού τη βάζω

- σε μακαρόνια

- πάνω σε λαχανικά

- σε τρόφιμα βάσης

- σαν βάση για άλλο φαγητό

Έτσι αποφεύγω έτοιμες σάλτσες με μακροσκελείς ετικέτες.


5. Ψημένες πατάτες ή γλυκοπατάτες – η πιο παρεξηγημένη βάση

Οι πατάτες δεν είναι «πρόβλημα». Ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε είναι.


Πώς τις ετοιμάζω

Ψητές, ολόκληρες ή κομμένες, με τη φλούδα, απλά υλικά.


Πού τις χρησιμοποιώ

- σαν κύριο πιάτο με toppings

- σε σαλάτες

- σε bowl

- σαν βάση για γρήγορο γεύμα

Συνδυάζονται σχεδόν με τα πάντα.


Γιατί οι βάσεις κάνουν την καθαρή διατροφή πιο εύκολη

Όταν έχω έτοιμες βάσεις:

δεν ψάχνω λύσεις τελευταίας στιγμής

δεν καταφεύγω εύκολα στο έτοιμο φαγητό

ξέρω τι τρώω

μαγειρεύω λιγότερο αλλά καλύτερα

Η καθαρή διατροφή δεν χρειάζεται συνεχή προσπάθεια. Χρειάζεται καλή προετοιμασία.


Πώς τις ενσωματώνω χωρίς να βαριέμαι

Το ίδιο ψητό λαχανικό:

μία μέρα μπαίνει σε σαλάτα

άλλη μέρα σε wrap

άλλη σε πιάτο με ρύζι

Αλλάζω:

- μπαχαρικά

- υφές

- συνδυασμούς

Και ξαφνικά, η βάση αποκτά άλλη ταυτότητα.


Τι κρατάω από όλο αυτό

Δεν χρειάζομαι δέκα νέες συνταγές την εβδομάδα. Χρειάζομαι 4–5 καλές βάσεις που με εξυπηρετούν. Που λειτουργούν στην καθημερινότητά μου και με κρατούν κοντά σε αυτό που εγώ ορίζω ως καθαρή διατροφή: απλότητα, ευελιξία και επίγνωση.


Κλείνοντας

Αν νιώθεις ότι η καθαρή διατροφή σε κουράζει, ίσως δεν χρειάζεσαι περισσότερη προσπάθεια. Ίσως χρειάζεσαι καλύτερη βάση.

Και αυτή η βάση δεν είναι τίποτα άλλο από απλό φαγητό, φτιαγμένο με πρόθεση, που μπορεί να σε ακολουθεί παντού.


 Από τη βάση στο πιάτο

Ένα από τα αγαπημένα μου παραδείγματα για το πόσο εύκολα μια απλή βάση μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο γεύμα είναι τα μακαρόνια με ντομάτα και βασιλικό. Με καθαρά υλικά και χωρίς περιττές προσθήκες, παραμένουν για μένα το απόλυτο comfort φαγητό που ταιριάζει σε κάθε εποχή.

 Δες τη συνταγή: Συνταγή καθαρής διατροφής – μακαρόνια με ντομάτα και βασιλικό, το απόλυτο comfort φαγητό





Να φροντίζετε το σώμα σας, το μυαλό σας και την ψυχή σας.

Εύη Μπέλλου



Το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτότυπη συγγραφή και στηρίζεται σε προσωπική μου έρευνα, εμπειρία και μελέτη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, όπου και  την αναφέρω. Το περιεχόμενο παρέχεται καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν κάποιον να ακολουθήσει ή να διακόψει φαρμακευτική αγωγή ή να αγνοήσει ιατρικές συμβουλές ή επαγγελματική συμβουλή. Ο αναγνώστης παραμένει ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές του και καλείται να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία υγείας πριν κάνει οποιαδήποτε τροποποίση στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή στη λήψη συμπληρωμάτων. Κάθε ομοιότητα με άλλο δημοσίευμα είναι συμπτωματική. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο αν γίνει σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το παρόν ιστολόγιο.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό ή έτοιμο φαγητό; Τι κερδίζεις όταν μαγειρεύεις εσύ

Τι είναι τα τροποποιημένα άμυλα και γιατί υπάρχουν τόσο συχνά.

Καθαρή διατροφή στο σπίτι: Έφτιαξα μόνη μου αραβικές πίτες και δεν το πίστευα